Jätteestä raaka-aineeksi

Tarkettilla ei enää puhuta tuotteiden elinkaaren päättymisestä vaan käytön päättymisestä. Muutamme aiemmin jätteenä pidetyn materiaalin raaka-aineiksi ja uusiksi innovatiivisiksi tuotteiksi. Pyrimme säästämään resursseja seuraavilla tavoilla: kierrättämällä esim. asennusjätteen, käyttämällä kierrätysmateriaalia valmistuksessa ja kehittämällä hyvistä raaka-aineista uusia tuotteita, jotka voidaan vuorostaan kierrättää.

Tavoitteet vuodelle 2020

  • Kaksinkertainen määrä kierrätettyä asennusjätettä vuoteen 2010 verrattuna
     
  • Yhtään materiaalia ei päädy kaatopaikalle

Esimerkkejä toiminnastamme

Pohjoismaissa kierrätetään joka vuosi 400 tonnia asennusjätettä
Tarkett avasi jo vuonna 1996 Pohjoismaiden ensimmäisen ja ainoan kierrätyslaitoksen, joka käsittelee muovilattioiden asennushukkamateriaalia. Nykyään kierrätysvolyymimme on noin 400 tonnia vuodessa, josta noin 300 tonnia on Tarkettin tuotteita. 75 % käytetään tuotannossa uusien lattioiden raaka-aineena.

Kierrätysmateriaali raaka-aineena
– Ylijäänyt materiaali, asennushukka ja tuotteet, jotka eivät täytä vaatimuksia, käytetään uudelleen tuotannossa.
– Moduulivinyyli iD Inspiration sisältää 52 % kierrätysmateriaalia.
– Käytön jälkeen Tarkettin linoleumi- ja puulattioita voidaan käsitellä kompostoitavina materiaaleina, jotka hajoavat takaisin biologiseen kiertokulkuun.

Vanhojen lattioiden kierrätys
Teemme kierrätysyhteistyötä eri osapuolten kanssa. Keräämme talteen vanhoja muovilattioita, joista voi tehdä liikennekartioita ja viemäriputkia. Nykyään ei ole olemassa teknisesti tai logistisesti toimivaa suurimittaista järjestelmää vanhojen lattioiden materiaalin kierrätykseen. Pyrimme kuitenkin kehittämään ja löytämään lisää käyttöalueita käytetyille lattioille. Asennusjätettä kerätään myös Pohjoismaiden ulkopuolella.

Tarkettin kierrätysohjelmia
Keräämme myös Pohjoismaiden ulkopuolella asennusjätettä. Keski-Euroopassa järjestelmämme on nimeltään ReUse ja Pohjois-Amerikassa ReStart.

Hallittua kierrätystä
Kierrätys on hyvä asia, mutta ei riskitöntä. On tärkeää tarkastaa kierrätetty raaka-aine huolellisesti, jotta epätoivottuja aineita ei pääse takaisin kiertokulkuun. REACH-lainsäädännön ja Tarkettin yhä tiukempien, raaka-aineiden ympäristötehokkuutta koskevien vaatimusten myötä olemme kehittäneet kierrätetyn raaka-aineen käsittelyprosesseja.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Työ kestävän kehityksen hyväksi

TYÖ KESTÄVÄN KEHITYKSEN HYVÄKSI

Tarkett panostaa jatkuvasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä pyrkii näyttämään tietä kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden edelläkävijänä. Haluamme kehittää lattioita, joiden...

Paremman sisäympäristön puolesta

PAREMMAN SISÄYMPÄRISTÖN PUOLESTA

Haluamme, että lattiamme auttavat luomaan paremman ympäristön ihmisten asuin-, työskentely- ja oleskelutiloihin. Lattian on tunnuttava miellyttävältä jalkojen alla, sen on oltava helppo pitää...

Luonnonvarojen säästäminen

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄMINEN

Tavoitteemme on optimoida resurssien käyttö valmistusprosessin jokaisessa vaiheessa. Haluamme luoda tehokkaan tuotantoprosessin ja vaikuttaa samalla maailman luonnonvaroihin mahdollisimman vähän...

Hyviä materiaaleja

HYVIÄ MATERIAALEJA

Valitsemme hyviä materiaaleja tuotteisiimme: uusiutuvia, kierrätettäviä tai kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja. Materiaaleja, jotka eivät köyhdytä maapallon resursseja.