Kierrätys

Kierrätys

Jätteestä raaka-aineeksi

Tarkettilla ei enää puhuta tuotteiden elinkaaren päättymisestä vaan käytön päättymisestä. Muutamme aiemmin jätteenä pidetyn materiaalin raaka-aineiksi ja uusiksi innovatiivisiksi tuotteiksi. Pyrimme säästämään resursseja seuraavilla tavoilla: kierrättämällä esim. asennusjätteen, käyttämällä kierrätysmateriaalia valmistuksessa ja kehittämällä hyvistä raaka-aineista uusia tuotteita, jotka voidaan vuorostaan kierrättää.

Tavoitteet vuodelle 2020

  • Kaksinkertainen määrä kierrätettyä asennusjätettä vuoteen 2010 verrattuna
     
  • Yhtään materiaalia ei päädy kaatopaikalle

Esimerkkejä toiminnastamme

Kierrätetystä asennushukasta tehdään 100 000 neliötä uutta lattiaa
Tarkett avasi jo vuonna 1996 Pohjoismaiden ensimmäisen ja ainoan kierrätyslaitoksen, joka käsittelee muovilattioiden asennushukka-materiaalia. Vuonna 2018 keräsimme asennushukkaa talteen yli 450 tonnia, josta noin 400 tonnia oli Tarkettin tuotteita. 75 % tästä käytettiin tuotannossa uusien lattioidemme raaka-aineena, mikä vastaa 100 000 neliötä lattiaa. Jokainen kilo kierrätettyä muovia säästää 2 kiloa hiilidioksidia (CO2).

Kierrätysmateriaali raaka-aineena
– Ylijäänyt materiaali, asennushukka ja tuotteet, jotka eivät täytä vaatimuksia, käytetään uudelleen tuotannossa.
– Esimerkiksi vinyylilankku iD Inspiration sisältää 52 % kierrätysmateriaalia.
– Käytön jälkeen Tarkettin linoleumi- ja puulattioita voidaan käsitellä kompostoitavina materiaaleina, jotka hajoavat takaisin biologiseen kiertokulkuun.

Myös vanhojen lattioiden kierrätys on nyt mahdollista
Haluamme edistää kiertotaloutta, ja vanhat lattiat ovat erittäin suuri potentiaalinen raaka-aineresurssi. Nyt pystymme kierrättämään vanhat, vuoden 2011 jälkeen asennetut ja käytöstä poistetut lattiat. Olemme kehittäneet innovaation, jolla lattiasta voidaan poistaa liima- ja tasoitejäämät. Lisäksi keräämme talteen myös niitä vanhoja muovilattioita, joita ei voida kierrättää uusiksi lattioiksi. Tästä materiaalista voidaan tehdä esim. liikennekartioita ja viemäriputkia. Pyrimme koko ajan kehittämään ja löytämään lisää käyttöalueita käytetyille lattioille.

Hallittua kierrätystä
Kierrätys on hyvä asia, mutta ei riskitöntä. On tärkeää tarkastaa kierrätetty raaka-aine huolellisesti, jotta epätoivottuja aineita ei pääse takaisin kiertokulkuun. REACH-lainsäädännön ja Tarkettin yhä tiukempien, raaka-aineiden ympäristötehokkuutta koskevien vaatimusten myötä olemme kehittäneet kierrätetyn raaka-aineen käsittelyprosesseja.