Tarkettin kestävyystyö

Tarkettin työ kestävän kehityksen parissa

Tarkettin kestävyystyö

Yhtenä maailman suurimmista lattiavalmistajista meillä on erityinen vastuu nykyisille ja tuleville sukupolville siitä, että liiketoimintamme on pitkällä aikavälillä kestävän kehityksen mukaista. Otamme kokonaisvastuun tuotteidemme elinkaaresta aina kehityksestä ja muotoilusta tuotantoon, käyttöön ja kierrätykseen. Kutsumme sitä nimellä Tarkett Human-Conscious Design™. Koska valmistamme itse lähes kaikki myymämme tuotteet, pystymme myös hallitsemaan kaikkia vaiheita. 

Valmistamme puu-, vinyyli-, linoleumi- ja tekstiililattioita. Raaka-aineet on valittu huolella, ja tuotteet kehitetään niin, että ne voidaan kierrättää, kun tulee aika poistaa tai vaihtaa lattiat. Näin ne voivat tulevaisuudessa olla osa kiertotaloutta, elleivät ne ole sitä jo nyt. Kehitämme jatkuvasti uusia keinoja parantaaksemme tuotteidemme kierrätettävyyttä.

Meille on myös tärkeää, että lattiat edistävät hyvää sisäympäristöä ja että siivoukseen ei tarvita vahvoja kemikaaleja.

Ilmaston kannalta järkevä valinta – kiertotalous

Kiertotalouden ansiosta talouskasvun ei tarvitse tapahtua luonnonvarojen kustannuksella. Kiertotalouden mukaisesti vanha lattia muuttuu uuden lattian raaka-aineeksi. Materiaalit kiertävät kiertokulussa, jossa mitään ei hävitetä tai polteta. 

Vuodesta 2013 lähtien kiertotalous on ollut kaiken Tarkettin toiminnan keskiössä. Se on ratkaisevan tärkeää, jotta voimme pienentää ilmastovaikutustamme, hidastaa ilmaston lämpenemistä ja säästää maapallon resursseja. 

Tähän asti puretut lattiat ovat useimmiten päätyneet poltettavaksi, mistä syntyy paljon kasvihuonekaasupäästöjä. Koska Tarkett pystyy nyt kierrättämään valtaosan lattioistaan, suuri osa materiaalista muuttuu uudeksi raaka-aineeksi, joka korvaa uuden neitseellisen materiaalin. Tarkett investoi myös uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen muovien kehittämiseen fossiilisten raaka-aineiden sijaan.

Ilmaston kannalta järkevä valinta – kiertotalous

Terveellinen sisäilma

Kaikista materiaaleista voi vapautua hiukkasia ja kemiallisia aineita, jotka vaikuttavat huoneen ilmanlaatuun. Sisäilmaa on priorisoitu Tarkettin tuotekehityksessä yli vuosikymmenen ajan. Siksi kaikkien lattioidemme päästöt ovat nykyään alhaiset tai erittäin alhaiset. Se koskee aineita, joita materiaaleista vapautuu huoneenlämmössä. 

Jo muutaman vuoden ajan 100 % Tarkettin vinyylituotteista on ollut ftalaatittomia. Käytämme sen sijaan pehmitinaineita, joka on hyväksytty käytettäväksi alle 3-vuotiaiden lasten ruokapakkauksissa ja muovituotteissa. Tarkettin tuotteet eivät sisällä biosideja (antibakteerisia lisäaineita).

Tutustu lattioihimme ja kestävän kehityksen työhömme

Puulattia ja kestävä kehitys

Noin 65 % Tarkettin puuraaka-aineesta on PEFC-sertifioitua, mikä tarkoittaa, että raaka-aine voidaan jäljittää kaikissa eri vaiheissa ja se tuotetaan kestävällä tavalla sekä metsän että metsänviljelijän kannalta.

Laminaattilattiat ja kestävä kehitys

Tarkettin laminaattilattiat koostuvat suurimmaksi osaksi puusta, joka on uusiutuva raaka-aine. Laudat valmistetaan useassa kerroksessa.

Märkätilapäällysteet, vinyylilattiat ja kestävä kehitys

Muovi tuntuu helposti materiaalilta, jota kannattaa välttää, jos pyrkii elämään kestävän kehityksen mukaisesti.

Terveelliset lattiat

Mitkään Tarkettin lattiat eivät sisällä ftalaatteja tai biosidejä. Tarkett on alan edelläkävijä vähäpäästöisissä tuotteissa niiden kemiallisten aineiden osalta, joita materiaaleista vapautuu normaalissa käytössä (VOC-yhdisteet eli haihtuvat orgaaniset yhdisteet).