Puulattia ja kestävä kehitys
Kestävä kehitys – Tarkettin puulattiat
Noin 65 % Tarkettin puuraaka-aineesta on PEFC-sertifioitua, mikä tarkoittaa, että raaka-aine voidaan jäljittää kaikissa eri vaiheissa ja se tuotetaan kestävällä tavalla sekä metsän että metsänviljelijän kannalta. Pyrimme myös tukemaan uusia toimittajia, jotka haluavat olla osa kestävän metsänhoidon sertifiointeja. Tavoitteenamme on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki Tarkettin puuraaka-aine on PEFC- tai FSC-sertifioitua – tai valmistettu kierrätetystä puuraaka-aineesta. Pyrimme myös siihen, että vuoteen 2025 mennessä kaikki puulattiamallistomme ovat saaneet Joutsenmerkin.
Tarkett on valmistanut puulattioita Ruotsissa vuodesta 1886 lähtien. Pitkä historiamme parketin valmistuksessa on tehnyt meistä taitavia raaka-aineiden käytön optimoinnissa. Hyödynnämme mahdollisimman paljon jokaista puuta ja luomme lattian, joka kestää pitkään.
Puulattioitamme voidaan kunnostaa, hioa, lakata ja öljytä. Tämä on ensimmäinen kestävän kehityksen mukainen tuotekriteeri: tuote säilyttää teknisen ja esteettisen arvonsa mahdollisimman pitkään.
Jotta parkettilattioistamme tulisi mahdollisimman kestäviä, käytämme hitaasti kasvavaa jalopuuta vain ohueen kulutuskerrokseen eli päällimmäisenä näkyvään kerrokseen. Jalopuut, kuten tammi, vaahtera tai saarni, ovat kovia puulajeja, jotka kasvavat hitaasti eivätkä siksi ole yhtä nopeasti uusiutuvia kuin muut puulajit. Tarkett käyttää pääasiassa jalopuuta Puolan ja Ukrainan metsistä. Näissä maissa meillä on omat tehtaat, joissa käytämme raaka-ainetta paikan päällä kuljetusten minimoimiseksi.
Alemmissa kerroksissa käytetään pehmeämpiä ja nopeammin kasvavia puulajeja, kuten kuusta ja mäntyä. Se on raaka-aine, joka tulee ruotsalaisista ja suomalaisista metsistä ja jonka kasvu on positiivista, eli jossa hakattu metsä korvataan uudella istutuksella.
Puulattia ja sisäympäristö
Puu on yleisin lattiamateriaali pohjoismaisissa kodeissa. Haluamme puulattioidemme edistävän turvallista ja terveellistä sisäympäristöä. Tarkettin puulattioita voidaan hoitaa hellävaraisilla ja kuivilla siivousmenetelmillä ilman vahvoja kemikaaleja.
Puulattia ja ilmastovaikutukset
Puut sitovat kasvaessaan hiilidioksidia ilmakehästä, ja kun puuta käytetään pitkäikäisissä tuotteissa, kuten lattioissa, hiilidioksidi sitoutuu entistä pidemmäksi aikaa. Puut sitovat hiilidioksidia usein paljon enemmän verrattuna päästöihin, joita metsänhoidosta, kuljetuksista ja puulattioidemme valmistuksesta syntyy. Tästä syystä nettopäästöt ovat negatiiviset kyseisessä elinkaaren vaiheessa, mikä vähentää puulattioiden kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi.
Puulattia ja kiertotalous
Tarkett on aina hyödyntänyt tuotantojätteensä. Kaikki puulattioiden valmistuksen jäte kierrätetään biopolttoaineena omissa tehtaissamme ja ylijäämä myydään polttoaineena muille teollisuudenaloille.
Vanhat puulattiat on tähän mennessä lähetetty energiantuotantoon, mutta pyrimme siihen, että myös puusta saadaan kiertotalouden mukaista materiaalia, joka kierrätetään uusien puulattioiden raaka-aineeksi. Olemme toteuttaneet kaksi pilottihanketta, joissa olemme onnistuneet puhdistamaan vanhat parkettilattiat nauloista, metallista ja kosteusvaurioista ja työstäneet sitten vanhan materiaalin uudeksi kulutuskerrokseksi, eli kerrokseksi, jonka muutoin valmistamme hitaasti kasvavasta jalopuusta. Kehitämme nyt puulattioiden kierrätystä suuremmassa mittakaavassa.