Muutama vinkki lattian ostoon

Muutama vinkki lattian ostoon

Lattian osto

Älä jätä unelmaa uudesta lattiasta ajatuksen asteelle. Lattia vaikuttaa todella paljon huoneen ilmeeseen ja sisustukseen. Nykyään lattioita löytyy moneen makuun ja tyyliin, joten löydät varmasti omasi. Monet lattiat ovat helppoja asentaa itse, mutta ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen, lue tästä muutama hyvä vinkki ja ohje. Näin varmistut, että lopputulos on sitä mitä suunnittelit. 

Tyyli ja sisustus

Miltä kotisi näyttää? Persoonallinen ilme on tärkeää, jotta koti tuntuu kodilta. Lattia vaikuttaa yllättävän paljon viihtyvyyteen ja yleisilmeeseen, joten valitse sellainen lattia joka sopii juuri sinun tyyliisi. Lattian pitää kestää monta vuotta, sekä kulutusta että katsetta. Lattian pitää myös sopia huoneen muotoon, valon lähteeseen ja muuhun sisustukseen. Se voi joko täydentää tai toimia kontrastina sisustukselle eli esimerkiksi seinille ja huonekaluille. 

Toiminnallinen ja kestävä lattia

Jopa kaikkein rauhallisimmassa kodeissa lattia kuluu ajan myötä. Eri huoneiden lattiat joutuvat erilaiselle kulutukselle: esimerkiksi keittiön tai eteisen lattian pitää kestää erilaista elämää kuin olohuoneen lattian. Materiaalin valinnassa on hyvä olla selkeä kuva siitä, että millaiselta huoneen halutaan näyttävän ja mitä lattian pitää kestää. Löydät varmasti lattian, joka täyttää molemmat vaatimukset. 

 

Eri lattioiden hoito ja ylläpito

Toiset lattiat vaativat hieman enemmän hoitoa kuin toiset. Vinyylilankku on kestävä ja helppohoitoinen lattia. Näyttävä puulattia on myös kestävä, mutta sen hoidossa pitää muistaa tietyt asiat, kuten varjella sitä liialta kosteudelta. Toisaalta parketin voi aina hioa uudelleen jos pinta on kulunut tai naarmuuntunut vuosien varrella. 

Mukava jaloille ja korville

Lattian pitää olla mukava jalan alla, ja parhaassa tapauksessa myös hiljainen. Huoneen, asunnon tai talon akustiikka kannattaa pitää mielessä kun valitsee lattiaa. Kerrostalossa on huomioitava myös alempaan kerrokseen kuuluva askelääni. Lattia voi joko lisätä ääntä vai vaimentaa sitä. Keittiössä on mukava olla lattia, johon käsistä tippuva kattila tai kuppi ei jätä jälkeä tai kolise. 

Paljon valinnanvaraa

Tarkettin valikoimista löytyy paljon eri tyyppisiä lattioita ja materiaaleja kuten kestäviä vinyylilankkuja, modernisti kuvioituja muovimattoja, tyylikkäitä parketteja ja kestäviä laminaatteja. Kuvioissa, sävyissä ja muodoissa on vain mielikuvitus rajana: luonnollista puu- tai kivikuosia, moderneja ruutuja, voimakkaita ja hillittyjä värejä, lakattua tai öljyvahattua pintaa, lankkua ja laattaa. 

Parketti

Olemme valmistaneet parkettia aidoilla käsityöläismenetelmillä jo vuodesta 1886. Tuloksena on kauniita, kestäviä ja helppohoitoisia puulattioita, joiden luonnollinen patina, sävyt, oksankohdat ja syykuvio antavat upean ilmeen huoneeseen. Laajan valikoimamme kaikilla puulattioilla on oma luonteensa, olipa sävy sitten vaalea, neutraali tai tummempi.

Myös lattioiden pintakäsittelyissä on valinnan varaa. Voit valita haluatko puulattiaasi viisteet, harjatun pinnan tai kenties sahausjälkiä. Lattian ulkonäköön vaikuttaa myös olennaisesti pinnan viimeistely eli onko pinnassa matta vai puolikiiltävä lakka tai nykyään niin suosittu ja luonnollisen himmeä öljyvaha.

Kaikki parkettimme on suunniteltu kestämään Suomen vuodenaikojen aiheuttamat ilmankosteuden vaihtelut. Kaunis puulattia sopii kaikkiin koteihin ja huoneisiin.

Muovimatto

Lattia jonka kanssa on helppo elää. Tarkettin muovimatot on suunniteltu sinulle, joka haluat sisustaa persoonallisesti mutta käytännöllisesti.

Muovimattomme ovat tyylikkäitä ja helppohoitoisia sekä mukavan hiljaisia jalan alla. Lisäksi ne kestävät kovaa kulutusta sekä kosteutta ja kuraisia olosuhteita, joille esimerkiksi eteisen lattia meidän ilmastossamme altistuu. Keittön lattia ei saa pelästyä vesiroiskeita, ja lastenhuoneen lattiakin kokee joskus kovia kun leikit äityvät hurjiksi. 

Kuvioita ja sävyjä löytyy jokaisen sisustajan makuun, ja trenditietoiset suunnittelijamme päivittävät mallistoja säännöllisesti maailmalta tulevien suuntausten inspiroimana. Teemme myös jatkuvaa työtä lattioiden ympäristöominaisuuksien ja materiaalien turvallisuuden eteen. Muovilattiamme ovat ftalaatittomia ja niiden päästöt ovat erittäin alhaiset.

Vinyylilankku

Starfloor Click -vinyylilankun avulla on helppo uudistaa kodin ilme. Lukkopontin ansiosta lattian asennus on helppo tehdä myös itse. Voit laittaa Starfloor Clickin myös vanhan lattian päälle, kunhan alusta on luja, joustamaton, puhdas, kuiva ja tasainen. 

Kestävä pintakerros antaa hyvän suojan tahroja, likaa ja naarmuja vastaan. Mallistossa on kaikkea luonnollisista kivi- ja puukuoseista graafisiin kuvioihin.

Starfloor Click -vinyylilankut ovat ftalaatittomia, niiden päästöt ovat äärimmäisen alhaiset ja asennetaan ilman liimaa. Siksi Ruotsin astma- ja allergialiitto suosittelee niitä.

Vinyylilankku-valikoiman uutuuslattia Starfloor Click Ultimate parantaa akustiikka. Lattiassa on valmiina akustinen pohja, joka vaimentaa alempaan kerrokseen kuuluvaa askelääntä 19 dB joten sen voi laittaa huoletta myös kerrostaloasuntoon. Starfloor Click Ultimaten kestävä runko on komposiittia, jonka ansiosta lattia kestää lämpötilan vaihteluita 10 – 60 asteen välillä. Siksi se on hyvä vapaa-ajan asunnon tai mökin lattia. 

Laminaatti

Laminaattilattiamme valmistetaan laminoimalla puukuitua sisältävän HDF-rungon päälle useita kerroksia erikoispaperia sekä suojaava muovikalvo. Näin lattiaan saadaan kestävä, vahva ja vakaa rakenne. Saumat on suojattu silikonilla vettä hylkiviksi, mikä vähentää kosteuden pääsyä saumoihin ja lattian rakenteeseen. Kestävän kulutuskerroksen kova ja tasainen pinta suojaa tehokkaasti lattiaa naarmuila ja painumilta sekä ehkäisee pölyn ja lian tarttumista. Laminaattilattia sopii kodin kaikkiin huoneisiin märkätiloja lukuunottamatta. Kuviomme klassisesta graafisiin kalanruotoon houkuttelevat sisustamaan ja uudistamaan kodin ilmeen. 

Laminaatti on helppo asentaa loistavan lukkoponttimme ansiosta. Lattian hoito on vaivatonta: imurointi tai kuivamoppaus riittää usein pitämään pölyt ja lian poissa.

Kylpyhuone

Kylpyhuone ei ole vain peseytymistä varten, vaan siellä myös virkistäydytään ja rentoudutaan. Kylpyhuone on tärkeä kodin tila, jossa virkistäydytään aamulla ja rentoudutaan illalla. Siksi huoneen sisustuksella on iso merkitys, ja lattia- ja seinämateriaalien ulkonäkö ja ominaisuudet ovat tärkeitä

Muovimatto on turvallinen valinta kylpyhuoneeseen!

Vaikka kylpyhuone olisi kuinka tyylikäs tahansa, on vesitiiviys avainsana pintamateriaaleissa. Aquarelle-malliston lattia- ja seinämateriaalit ovat turvallisia ja täyttävät alan tiukat vaatimukset vesitiiviydestä. Tarkettin märkätilan tuotteilla on ruotsalainen VT-märkätilahyväksyntä. Kestävä PUR-pintakäsittely helpottaa puhtaanapitoa.

Seinämatto voidaan asentaa horisontaalisesti ja kiertää huoneen ympäri sen sijaan, että se asennettaisiin vuotina kuten tapetti. Useimmiten seinään tulee vain yksi sauma, mikä tarkoittaa vesitiiviimpää kylpyhuonetta. Seinänpäällysteen voi täydentää yhteensopivalla boordilla. Boordi ja seinänpäällyste valmistetaan eri paikoissa, ja tuotteissa voi olla pieni sävyero. 

Anna ammattilaisen aina tehdä märkätilojen asennustyöt.

Miksi valita Aquarelle?

  • Helppohoitoinen ja vesitiivis design
  • Hygieeninen
  • Käytännöllinen
  • Hyvä hinta-laatu-suhde
  • Vesitiivis ja turvallinen
  • Trendikkäitä ja ajattomia kuoseja

Muita vinkkejä lattian ostoon

Alla olevista linkeistä saat lisätietoja eri lattioista:

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tarkettin ruutuparketti Noble Tammi Soho
Tammiparketti on luonnollisen tyylikäs lattia

Tammiparketti on suosittu lattia suomalaisten kodeissa sen tyylikkyyden, kestävyyden sekä ajattomuuden vuoksi. Tutustu tammiparkettivalikoimiimme täältä!

Valkoinen parketti skandinaavisessa makuuhuoneessa ja pieni koira
Mikä lattia sopii koiraperheeseen?

Mitä kannattaa ottaa huomioon kun olet ostamassa uutta lattiaa ja sinulla on koira? Listaamme tässä kunkin lattiatyypin edut.

Lattian asennus ammattilaisen tavoin
Lattian asennus ammattilaisen tavoin

Olemme keränneet tähän tietoa lattian asennuksesta. Asennusohjeestamme löydät yksityiskohtaiset ohjeet kuinka asennat uuden lattiasi.

Vaalea parkettilattia kodikkaassa kesämökissä
Kuinka valita lattia mökille

Mitä mökin lattialta vaaditaan? Likaa ja kosteutta kulkeutuu sisään eri tavalla kuin kotona.