Kuinka valita lattia mökille
Kuinka valita lattia mökille

Lattia kesämökille

Kesä, aurinko ja valoisat illat. Vihdoinkin aikaa levätä ja rentoutua perheen ja ystävien kanssa. Vaikka olemme kesällä paljon ulkona, on vapaa-ajan asunnon tai mökin sisällä oleva lattia tärkeä valinta.

Ilmasto ja lämpötila ovat ratkaisevia tekijöitä

Kesällä kuljetaan paljon ulos ja sisään, ja lattia joutuu kovemmalle kulutukselle kuin kotona. Hiekkaa ja muuta likaa kantautuu väkisinkin sisään, vaikka kengät pyyhittäisiin kuuliaisesti. Siksi lattian valinta on tärkeää, jotta se kestäisi kauan. 

Kun mökille tai vapaa-ajan asuntoon valitaan lattia, kannattaa miettiä erityisesti lämmitystä ja ilmastoa. Kuinka lämmin sisällä on kesän kuumina kuukausina ja miten kylmä mökki toisaalta taas on talvisaikaan? Onko mökki aina lämmitetty? Ja niin edelleen. Puulattia elää ilmankosteuden ja lämpötilaerojen mukaan. Se lattia, joka on kauniisti asenettu kesällä, voi näyttää aivan erilaiselta kevääseen mennessä, jos  lämmitys ei ole ollut koko vuoden päällä. 

Ilmankosteus vaihtelee päivästä toiseen ja vuodenaikojen välillä. Tämä aiheuttaa sen, että puu- ja laminaattilattia voi elää ja liikkua hieman. Lue aina asennusohjeemme tarkkaan ennen kuin valitset tai asennat lattian. 

Vinyylilattia kesämökillä

Lattia joka sopii mökin tai vapaa-ajan asunnon vaihteleviin olosuhteisiin, on esimerkiksi vinyylilattia eli muovimatto tai vinyylilankku. Vinyylilattiat eivät pelästy mehuroiskeita tai kuraisia lasten jalkoja tai koiran tassuja, eikä lika tartu niihin helposti. Vinyylilattia kestävät kulutusta eivätkä elä yhtä paljon lämpötilan tai ilmankosteuden mukaan kuin puu- tai laminaattilattia.  

Vinyylilattia on fiksu valinta vapaa-ajan asuntoon, ja se sopii kaikkiin huoneisiin. Muovimatto ja vinyylilankku ovat nykyään katseen kestäviä ja tyylikkäitä, ja kaiken muun hyvän lisäksi ne ovat hiljaisia ja mukavia jalan alla. Vinyylilattia on helppo siivota ja pitää puhtaana, joten sinulle jää enemmän aikaa lomailuun ja rentoutumiseen.

Lisäksi vinyylilattioiden valikoimat ovat niin laajat, että löydät varmasti juuri sinun mökillesi sopivan lattian, joka sopii muuhun sisustukseen. Valitse joku kuviollisista lattioistamme tai luonnollinen puu- tai kivikuosi. 

Jos valitsee vinyylilankun jossa on lukkopontti, on tärkeää huomioida että vinyylilankku elää lämpötilan eika kosteuden mukaan kuten parketti tai laminaatti tekee. Siksi on tärkeää pitää vapaa-ajan asunnossa tasainen lämpötila vuoden ympäri. Starfloor Click Ultimate -vinyylilankku kestää hieman suurempia lämpötilaeroja, sallittu käyttölämpötila on 10 - 60 astetta. Suuremmat lämpötilan vaihtelut voivat nimittäin aiheuttaa materiaalin muodonmuutoksia.

Laminaattilattia kesämökillä

Jos oleskelet usein vapaa-ajan asunnollasi tai pidät lämmityksen päällä vuoden ympäri, voi laminaatti olla hyvä vaihtoehto. Valikoimassamme löytyy laminaatteja moneen makuun, ja kaikki kestävät erinomaisesti kulutusta´mökkiolosuhteissa.  

Kestävä, helppohoitoinen ja käytännöllinen. Tärkeitä ominaisuuksia kesämökin lattialle, ja kaikki ne löytyvät lattioistamme.

Parkettilattia kesämökillä

Parkettilattia voi sopia hyvin kesämökille, mutta on pari asiaa jotka pitäisi huomioida. Parkettilattia on puuta, joka kutistuu ja turpoaa kun lämpötila ja ilmankosteus vaihtelevat paljon sisällä. Kun ilmasto-olosuhteissa tapahtuu isoja muutoksia esimerkiksi vuodenaikojen vaihtuessa, on olemassa riski että uivaksi asennettu parketti rakoilee tai halkeilee.

4 asiaa, jotka sinun pitäisi miettiä kun valitset parkettilattiaa mökille

  • Tilassa johon parketti asennetaan, pitää olla tasainen lämpötila. Alle 18°c lämpötilaa ei suositella.
  • Suhteellinen ilmankosteus huoneessa tulisi olla 30 - 60 %, jotta parketti viihtyisi.
  • Kun uivaa lattia (ei alustaan kiinnitettävää) asennetaan, pitää aina jättää vähintään 8 - 10 mm liikkumis- eli elämisvara lattian, seinän ja kiinteiden kalusteiden väliin koko huoneessa.
  • Lue aina läpi koko asennusohjeemme jo ennen kuin aloitat työn.

 

Parkettilattia nostaa sisustuksen tyyliä ja antaa mökillesi ainutlaatuisen ilmeen. Nykyään on paljon erilaisia vaihtoehtoja: sävyjä, tyylejä ja pintoja joista valita. Haluaisitko elegantin ja hienostuneen parketin, vai sopisiko mökillesi kenties paremmin luonnollisen rustiikki tammilankku oksankohtineen ja sahausjälkineen?

Minkä tahansa lattian valitsetkin, muistathan lukea asennusohjeet tarkkaan, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä tulevaisuudesa.  

Aiheeseen liittyvät mallistot
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
Tietoa ja vinkkejä parkettilattioista
Tietoa ja vinkkejä parkettilattioista

Täältä löydät hyödyllistä tietoa ja vinkkejä parkettilattioista. Tarkettin parketit on suunniteltu kestämään Suomen vaativat ilmasto-olosuhteet.

Kuva lattialistasta
Jalkalista viimeistelee lattian

Puu on elävä materiaali, joka kutistuu ja turpoaa lämpötilan ja ilmankosteuden mukaan, ja uivaksi asennetun puulattian pitää voida liikkua näiden vaihtelujen mukaan. Samasta syystä lattian ja seinän..

Kuva puulattiasta
Puulattiat ja ilmankosteus

Puu on hygroskooppinen materiaali eli puu voi imeä tai luovuttaa kosteutta. Se tarkoittaa sitä, että esim. puulattiat turpoavat, kun on kosteaa, ja ne kutistuvat kuivana aikana...

Hoida parkettia rakkaudella
Hoida parkettia rakkaudella

Tarkettin parkettilattiat eivät pelkästään ole kauniita, vaan ne ovat myös erittäin helppohoitoisia. Monet luulevat, että parketti- tai laminaattilattia on vaikea hoitaa, mutta tämä ei pidä...