Vaalea parkettilattia kodikkaassa kesämökissä

Kuinka valita lattia mökille

Lattia kesämökille

Kesä, aurinko ja valoisat illat. Vihdoinkin aikaa levätä ja rentoutua perheen ja ystävien kanssa. Vaikka olemme kesällä paljon ulkona, on vapaa-ajan asunnon tai mökin sisällä oleva lattia tärkeä valinta.

Ilmasto ja lämpötila ovat ratkaisevia tekijöitä

Kesällä kuljetaan paljon ulos ja sisään, ja lattia joutuu kovemmalle kulutukselle kuin kotona. Hiekkaa ja muuta likaa kantautuu väkisinkin sisään, vaikka kengät pyyhittäisiin kuuliaisesti. Siksi lattian valinta on tärkeää, jotta se kestäisi kauan. 

Kun mökille tai vapaa-ajan asuntoon valitaan lattia, kannattaa miettiä myös lämmitystä ja ilmastoa. Kuinka lämmin sisällä on kesän kuumina kuukausina ja miten kylmä mökki toisaalta taas on talvisaikaan? Onko mökki aina lämmitetty? Ja niin edelleen. Puulattia elää ilmankosteuden ja lämpötilaerojen mukaan. Se lattia, joka on kauniisti asennettu kesällä, voi näyttää aivan erilaiselta kevääseen mennessä, jos  lämmitys ei ole ollut myös talvella päällä. 

Ilmankosteus vaihtelee päivästä toiseen ja vuodenaikojen välillä. Tämä aiheuttaa sen, että puu- ja laminaattilattia voi elää ja liikkua hieman. Lue aina asennusohjeemme tarkkaan ennen kuin valitset tai asennat lattian. 

Vinyylilattia kesämökillä

Vinyylilattia eli muovimatto tai vinyylilankku sopii hyvin mökin tai vapaa-ajan asunnon vaihteleviin olosuhteisiin. Vinyylilattiat eivät pelästy mehuroiskeita tai lasten kuraisia kenkiä tai koiran tassuja, eikä lika tartu niihin helposti. Vinyylilattiat kestävät kulutusta eivätkä elä yhtä paljon lämpötilan tai ilmankosteuden mukaan kuin puu- tai laminaattilattia.  

Vinyylilattia on fiksu valinta vapaa-ajan asuntoon, ja se sopii kaikkiin huoneisiin. Muovimatto ja vinyylilankku ovat nykyään katseen kestäviä ja tyylikkäitä, ja kaiken muun hyvän lisäksi ne ovat hiljaisia ja mukavia jalan alla. Vinyylilattia on helppo siivota ja pitää puhtaana, joten sinulle jää enemmän aikaa lomailuun ja rentoutumiseen.

Lisäksi vinyylilattioiden valikoimat ovat niin laajat, että löydät varmasti juuri sinun mökillesi sopivan lattian, joka sopii muuhun sisustukseen. Valitse joku kuviollisista lattioistamme tai luonnollinen puu- tai kivikuosi. 

Jos valitsee vinyylilankun jossa on lukkopontti, on tärkeää huomioida että vinyylilankku elää lämpötilan eika kosteuden mukaan kuten parketti tai laminaatti tekee. Siksi on tärkeää pitää vapaa-ajan asunnossa tasainen lämpötila vuoden ympäri. Starfloor Click Ultimate -vinyylilankku kestää hieman suurempia lämpötilan vaihteluita, sallittu käyttölämpötila on 10 - 60 astetta. Suuremmat lämpötilan vaihtelut voivat aiheuttaa materiaalin muodonmuutoksia.

Laminaattilattia kesämökillä

Jos oleskelet usein vapaa-ajan asunnollasi ja pidät lämmityksen päällä vuoden ympäri, voi laminaatti olla hyvä vaihtoehto. Valikoimassamme löytyy laminaatteja moneen makuun, ja kaikki kestävät erinomaisesti kulutusta mökkiolosuhteissa.  

Kestävä, helppohoitoinen ja käytännöllinen. Tärkeitä ominaisuuksia kesämökin lattialle, ja kaikki ne löytyvät lattioistamme.

Parkettilattia kesämökillä

Parkettilattia voi sopia hyvin kesämökille, mutta on pari asiaa jotka pitäisi huomioida. Parkettilattia on puuta, joka kutistuu ja turpoaa kun lämpötila ja ilmankosteus vaihtelevat paljon sisällä. Kun ilmasto-olosuhteissa tapahtuu isoja muutoksia esimerkiksi vuodenaikojen vaihtuessa, on olemassa riski että uivaksi asennettu parketti rakoilee tai halkeilee.

4 asiaa, jotka sinun pitäisi miettiä kun valitset parkettilattiaa mökille

  • Tilassa johon parketti asennetaan, pitää olla tasainen lämpötila. Alle 18°c lämpötilaa ei suositella.
  • Suhteellinen ilmankosteus huoneessa tulisi olla 30 - 60 %, jotta parketti viihtyisi.
  • Kun uivaa lattia (ei alustaan kiinnitettävää) asennetaan, pitää aina jättää vähintään 8 - 10 mm liikkumis- eli elämisvara lattian, seinän ja kiinteiden kalusteiden väliin koko huoneessa.
  • Lue aina läpi koko asennusohjeemme jo ennen kuin aloitat työn.

 

Parkettilattia nostaa sisustuksen tyyliä ja antaa mökillesi ainutlaatuisen ilmeen. Nykyään on paljon erilaisia vaihtoehtoja: sävyjä, tyylejä ja pintoja joista valita. Haluaisitko elegantin ja hienostuneen parketin, vai sopisiko mökillesi kenties paremmin luonnollisen rustiikki tammilankku oksankohtineen ja sahausjälkineen?

Minkä tahansa lattian valitsetkin, muistathan lukea asennusohjeet tarkkaan, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä tulevaisuudesa.  

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Prestige Saarni Seashell, moderni vaalea Tarkettin parketti
Anna valon määrätä suunta kun asennat lattiaa

Ennen kuin alat asentaa uutta lattiaasi, mieti tarkkaan mihin suuntaan lattia asennetaan. Lue vinkkimme tästä!

Valkoinen parketti skandinaavisessa makuuhuoneessa ja pieni koira
Mikä lattia sopii koiraperheeseen?

Mitä kannattaa ottaa huomioon kun olet ostamassa uutta lattiaa ja sinulla on koira? Listaamme tässä kunkin lattiatyypin edut.

Vaalean tammiparketin pitkät lankut sopivat moderniin olohuoneeseen
Muutama vinkki lattian ostoon

Uuden lattian valinta voi tuntua monimutkaiselta. Tässä muutama hyvä vinkki lattian ostoon.

Tarkettin vinyylilattia keittiössä jossa lapsi siivoaa
Vinyylilattian pesu ja hoito on helppoa

Lue tästä parhaat vinkit vinyylilankun ja muovimaton siivoukseen ja hoitoon.

Aiheeseen liittyvät mallistot