Öljyvahattu parketti Tarkettilta modernissa makuuhuoneessa

Öljyvahatun parketin hoito

Öljyvaha on kestävä ja kaunis pinta

Parketin käyttö ei kuluta puuta itseään, vaan pintakäsittelyainetta. Parketin pintakäsittely on tärkeä lattian kestävyyden ja käyttöiän kannalta. Siksi kannattaa valita paras suoja kulutusta, naarmuja ja tahroja vastaan, jotta lattia säilyy kauniina pitkään. Kaikissa Tarkettin puulattioissa on kestävä Proteco-pintakäsittely, joka on yksi markkinoiden vahvimpia ja kestävimpiä. Proteco suojaa parkettia erinomaisesti ja kuitenkin säilyttää puun aidon tunnun.

Öljyvaha

Öljyvahatun parketin pinta on silkinhohtoisen ja tuo kauniisti esiin puun luonnollisen olemuksen. Öljy tunkeutuu puun sisään ja parantaa sen kestävyyttä, kun taas vaha jää pintaan ja antaa hyvän suojan kulumista vastaan.

Öljyvahattu parketti on mainettaan helpompi hoitaa. Pölyt ja irtoroskat saa pois kätevästi imurilla tai kuivalla mikrokuitumopilla. Kun lattia likaantuu, puhdista se Osmo Color -öljysaippualla. Tee pakkauksen ohjeen mukainen liuos ja laita sitä esimerkiksi suihkepulloon, jolla voit kätevästi kostuttaa mikrokuitumopin. Öljysaippua paitsi puhdistaa, myös hoitaa lattiaa jokaisella pesukerralla. Jos lattialle jää vettä moppauksen jälkeen, kuivaa se huolellisesti. 

Muutaman vuoden päästä lattia pitää todennäköisesti käsitellä Osmo Color -öljyvahalla. Öljyvaha sisältää mm. auringonkukka-, pellava- ja soijaöljyä. Katso tarkat ohjeet hoito-ohjeesta nettisivultamme.

Lyhyt oppimäärä puhdistusaineista

Kiinnitä huomiota puhdistusaineeseen ja varsinkin sen pH-arvoon. Tavallisen lian poistoon käy neutraali puhdistusaine, jonka pH on 6 – 8. Rasvaisen lian poistoon pH:n taas pitäisi olla 8,1 – 10, ja todella likainen lattia voi vaatia aineen, jonka pH on 10,1 - 11.

Kylpyhuoneen kalkkisaostumien poistoon tehoaa parhaiten aine, jonka pH on 2 – 5,9. Modernit puhdistusaineet ovat usein riittoisia ja tehokkaita sekä usein myös biologisesti hajoavia. Suojaathan kädet kumihansikkailla jos käytät voimakasta puhdistusainetta.

Tahrat pois nopeasti

Jos lattialle joutuu voimakkaasti värjäävää ainetta tai muu hankala tahra, toimi näin:

  • Poista tahra tuoreeltaan. Pyyhi tahran ulkoreunalta sisäänpäin, jottei se leviä. 
  • Älä käytä teräsvillaa tai hankauspulveria, ne voivat naarmuttaa lattiaa.
  • Bentseeni, tolueeni, asetoni, tinneri tai ohennusaine eivät sovi tahran poistoon puu- tai muovilattioilta. Ne voivat vahingoittaa lattian pintaa kuten myös öljyvaha ja öljy.
  • Valtaosaa lattioistamme ei tarvitse käsitellä vahalla, hoitovahalla, hoitoaineella (paitsi öljyvahatut) tai suopakuurauksella. Ne voivat tehdä lattioista liukkaita ja laikukkaita sekä vaikeuttaa ja estää puulattian uudelleenlakkausta.
  • Käytä tahranpoistoon neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta pH 6 – 10.
  • Väriaineet tai öljy lähtevät pois spriillä tai mineraalitärpätillä.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Hieno moderni vaalea Tarkettin parketti
Sauvaparketit – 1-sauvainen, 2-sauvainen vai 3-sauvainen parketti?

Pidätkö enemmän 1-sauvaisesta, 2-sauvaisesta vai 3-sauvaisesta parketista? Tutustu laajaan sauvaparkettimallistoomme ja löydä mieluisesi!

Valkoinen parketti skandinaavisessa makuuhuoneessa ja pieni koira
Mikä lattia sopii koiraperheeseen?

Mitä kannattaa ottaa huomioon kun olet ostamassa uutta lattiaa ja sinulla on koira? Listaamme tässä kunkin lattiatyypin edut.

Lattian asennus ammattilaisen tavoin
Lattian asennus ammattilaisen tavoin

Olemme keränneet tähän tietoa lattian asennuksesta. Asennusohjeestamme löydät yksityiskohtaiset ohjeet kuinka asennat uuden lattiasi.

Vaalea parkettilattia kodikkaassa kesämökissä
Kuinka valita lattia mökille

Mitä mökin lattialta vaaditaan? Likaa ja kosteutta kulkeutuu sisään eri tavalla kuin kotona.

Aiheeseen liittyvät mallistot