Parketin asennus on helppoa!

Parketin asennus on helppoa!

Parkettilattian asennus

Huolimatta siitä, että laitatko saarniparkettia makuuhuoneeseen tai tammiparkettia olohuoneeseen, haluamme opastaa sinua oikein. Lue asennusohjeemme kokonaan huolellisesti ennen kuin aloitat parketin asennuksen, ja seuraa ohjetta askel askeleelta välttääksesi tekemästä turhia virheitä. Tästä löydät uivaksi asennettavan parketin asennusohjeen PDF-muodossa:

Puulattia

Parkettilattia on tehty puusta – materiaalista joka turpoaa ja kutistuu sisäilmassa tapahtuvien muutosten mukaan. Parkettilattia asennetaan usein uivaksi, joka tarkoitta että sitä ei liimata tai naulata kiinni alustaan. 

Kun parketti asennetaan uivaksi, on tärkeää jättää lattian ja seinän väliin ns. elämisvara kiilojen avulla. Sen tulisi olla vähintään 10 mm, ja pitää jättää huoneen kaikille sivuille.

Lattialla pitää olla tilaa elää myös kynnysten, ovenkarmien, pylväiden, rappusten, putkien, kiintokalusteiden, takan edustojen sekä puu- ja kivilattian välillä. Liikuntasauma peitetään peite- tai jalkalistalla.

Valmistele ja suunnittele asennus

Lähes kaikissa parkettilattioissamme on lukkopontti, jonka ansiosta asennus on nopeaa ja helppoa. Parkettilattian voi laittaa suoraan vanhan lattian päälle, mutta alustan pitää olla joustamaton, tasainen, ehjä, puhdas ja kuiva. Tasoita mahdolliset epätasaisuudet, ettei lattia rupea narisemaan.

Puulattian alla tulee aina käyttää alusmateriaalia. Alusmateriaali vaimentaa askelääniä. Lisäksi on käytettävä kosteussulkua, kun alusta on betonia tai kevytbetonia, käytössä on lattialämmitys tai lattian alla on ryömintätila. Kosteussulku estää kosteuden siirtymistä alustasta parkettiin.

Suunnittele lattian asennus huoneen muotoon nähden. Jos huone on suunnilleen neliön muotoinen, parkettilaudat asennetaan sisään tulevan valon suuntaisesti. Jos tila on kapea, kannattaa laudat asentaa huoneen pituussuuntaan puun elämisen vuoksi. Mittaa huoneen leveys ja vähennä siitä liikuntasaumojen osuus eli yhteensä noin 20 mm. Jos viimeinen lautarivi on alle 5 cm tai seinä ei ole suora, ensimmäinen lautarivi täytyy sahata. 

Lattian asennus

Lämpötilan tulee olla vähintään 18° C ennen asentamista, sen aikana ja jälkeen. Suhteellisen ilmankosteuden (RH) on oltava 35 – 60 %. 

Jotta saat mahdollisimman tasapainoisen yleisvaikutelman, valitse laudat useammasta paketista ja lajittele ne. Näin oksankohdat ja värivaihtelut tulevat tasaisesti koko lattiapinnalle, ja saat lajitelman mukaisen lopputuloksen. Lajittelu on erityisen tärkeää sävytettyjen ja lankkumaisten tuotteiden kanssa.  

Kun aloitat asennuksen, seuraa asennusohjetta tarkasti. Muista jättää liikuntasaumat kiilojen avulla koko huoneen ympäri. On myös tärkeää, että ensimmäinen rivi on suora. Etene ohjeen mukaisesti vaihe kerrallaan. Asennusohjeessa on erikseen 2-lock ja Ultralock-lukkoponteille sekä T&G-liimasaumalle omat sivunsa, symboli yläreunassa kertoo kummasta on kyse.

Parketin asennuksessa tarvittavat työkalut

Vasara
Lyöntikapula
Lyöntirauta
Käsisaha
Pistoraha tai sirkkeli
Suorakulma
Kynä
Pora
Taltta 

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tarkettin ruutuparketti Noble Tammi Soho
Tammiparketti on luonnollisen tyylikäs lattia

Tammiparketti on suosittu lattia suomalaisten kodeissa sen tyylikkyyden, kestävyyden sekä ajattomuuden vuoksi. Tutustu tammiparkettivalikoimiimme täältä!

Prestige Saarni Seashell, moderni vaalea Tarkettin parketti
Anna valon määrätä suunta kun asennat lattiaa

Ennen kuin alat asentaa uutta lattiaasi, mieti tarkkaan mihin suuntaan lattia asennetaan. Lue vinkkimme tästä!

Hieno moderni vaalea Tarkettin parketti
Sauvaparketit – 1-sauvainen, 2-sauvainen vai 3-sauvainen parketti?

Pidätkö enemmän 1-sauvaisesta, 2-sauvaisesta vai 3-sauvaisesta parketista? Tutustu laajaan sauvaparkettimallistoomme ja löydä mieluisesi!

Tarkettin Viva-puuviilulattia
Parkettiesite ja lajitelmakirja

Ota avuksi lattian valintaan esite ja lajitelmakirja, löydät ne täältä.