Vinyylilattian asennus on nopeaa ja helppoa

Vinyylilattian asennus on nopeaa ja helppoa

Vinyylilattian asennus

Vinyylilankku ja muovimatto ovat käteviä asentaa, koska ne voi usein laittaa vanhan lattian päälle. Kerromme tässä muutaman asian, joita on hyvä miettiä ennen kuin alat miettiä lattian asennusta. Kun alat tekemään itse asennusta, aloita lukemalla koko asennusohje ja seuraa sitä askel askeleelta.

Suunnittele hyvin

Anna vinyylilattian olla siinä tilassa johon se asennetaan vähintään vuorokauden ennen lattian asennusta. Näin lattia ehtii sopeutua huoneen lämpötilaan ja sitä on helpompi käsitellä. Puhdista vanha lattia tai alusta huolellisesti. Jos laitat lattian vanhan päälle, täytyy alustan olla tasainen, ehjä, joustamaton, puhdas ja kuiva. Voit ottaa lattialistat pois – se helpottaa asennusta ja lopputulos on siistimpi. Voit myös käyttää kolmiolistaa jos jätät listat paikoilleen.

Vinyylilankun asennus

Vinyylilattian asennus on helppoa ja nopeaa lukkopontin ansiosta, mutta luethan silti koko asennusohjeen tarkkaan. Vinyylilankku, jossa on lukkopontti, on helppo asentaa eikä liimaa tai erikoistyökaluja tarvita. Usein voit laittaa sen nykyisen lattian päälle, kunhan se on tasainen, ehjä, joustamaton, puhdas ja kuiva. Kun asennat lattiaa, käytä kiiloja jotta lattian ja seinän (ja kiintokalusteiden) väliin jää 5 - 10 mm elämisvara. Seuraa tarkasti asennusohjetta (ja lue koko ohje jo ennen asennuksen aloittamista). Jos tarvitaan askeläänen vaimennusta, laita vinyylilankun alle Tarkomfort Premium -alusmateriaali.

Muovimaton asennus

Mieti jo hankintavaiheeesa kun mittaat huoneen, että mihin suuntaan muovimatto asennetaan eli miten kuvio menee.

Jos huone on pitkänomainen, muovimatto on parasta asentaa huoneen pituussuuntaan. Jos huone on neliskulmainen, asennetaan matto niin että saumat menevät kohden sitä seinää, jossa on suurin valonlähde (ikkuna). Älä laita saumoja heti oven eteen.

Jos huoneen pinta-ala on alle 25 neliömetriä (tekstiilipohjainen matto: alle 45 neliömetriä), ei muovimattoa tarvitse liimata vaan se voidaan myös irtoasentaa. Ensisijaisesti suosittelemme kuitenkin liimaamaan maton alustaan.  

Jos olet ostanut lattian rullana, voit leikata palat käyräteräisellä mattoveitsellä, katso asennusohje. Jos tilaat maton valmiiksi leikattuina vuotina, säästyt tältä työvaiheelta. Mittaa huoneen pituus. Levitä matto nurja puoli ylöspäin ja mittaa siihen leikkuuvaraa molempiin päihin. Yleensä noin 5 cm riittää, mutta saatat tarvita enemmänkin saadaksesi kuviot täsmäämään seuraavien vuotien kanssa. Esitteestä löydät kunkin kuvion kuviosovitustiedot.

Muovimaton asennuksessa tarvittavat työkalut:  

• Mittanauha 
• Mattopuukko
• Sakset
• Kaksipuolinen mattoteippi (vanhenemista kestävä)
• Viivain
• Kolmiolistaa jos jätät vanhat lattialistat paikalleen
• Saumausneste jos hitsattavia saumoja

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vaalean tammiparketin pitkät lankut sopivat moderniin olohuoneeseen
Muutama vinkki lattian ostoon

Uuden lattian valinta voi tuntua monimutkaiselta. Tässä muutama hyvä vinkki lattian ostoon.

Vaalea parkettilattia kodikkaassa kesämökissä
Kuinka valita lattia mökille

Mitä mökin lattialta vaaditaan? Likaa ja kosteutta kulkeutuu sisään eri tavalla kuin kotona.

Tarkettin vinyylilattia keittiössä jossa lapsi siivoaa
Vinyylilattian siivous ja hoito on helppoa

Lue tästä parhaat vinkit vinyylilankun ja muovimaton siivoukseen ja hoitoon.

Aiheeseen liittyvät mallistot