Vinyylilattian, vinyylilankun ja muovimaton asennusvinkkejä

Vinyylilattian, vinyylilankun ja muovimaton asennusvinkkejä

Vinyylilattian asennus

Vinyylilattia, vinyylilankku ja muovimatto ovat käteviä asentaa. Esimerkiksi vinyylilankun ja vinyylilattian voi useimmiten asentaa vanhan muovimaton tai muun vanhan lattian päälle. Kerromme tässä muutaman asian, joita on hyvä miettiä ennen kuin alat miettiä vinyylilattian tai muovimaton asennusta. Kun alat tekemään itse asennusta, aloita lukemalla koko asennusohje ja seuraa sitä askel askeleelta.

Suunnittele hyvin

Anna vinyylilattian olla siinä tilassa, johon se asennetaan vähintään vuorokauden ennen vinyylilattian asennusta. Näin lattia ehtii sopeutua huoneen lämpötilaan ja sitä on helpompi käsitellä. Puhdista vanha lattia tai alusta huolellisesti. Jos laitat lattian vanhan muovimaton tai muun vanhan lattian päälle, täytyy alustan olla tasainen, ehjä, joustamaton, puhdas ja kuiva. Voit ottaa lattialistat pois – se helpottaa asennusta ja lopputulos on siistimpi. Voit myös käyttää kolmiolistaa, jos jätät listat paikoilleen.

Vinyylilankun asennus

Vinyylilankun asennus on helppoa ja nopeaa lukkopontin ansiosta, mutta luethan silti koko asennusohjeen tarkkaan. Vinyylilankun asennuksessa ei tarvita liimaa tai erikoistyökaluja. Usein voit laittaa sen nykyisen lattian päälle, kunhan se on tasainen, ehjä, joustamaton, puhdas ja kuiva. Kun asennat lattiaa, käytä kiiloja, jotta lattian, seinän ja kiintokalusteiden väliin jää 5 - 10 mm elämisvara. Seuraa tarkasti asennusohjetta ja lue koko ohje jo ennen asennuksen aloittamista. Mikäli tarvitaan askeläänen vaimennusta, laita vinyylilankun alle Tarkomfort Premium -alusmateriaali.

Muovimaton asennus

Mieti jo hankintavaiheessa, kun mittaat huoneen, että mihin suuntaan muovimatto asennetaan eli miten päin kuvio menee.

Jos huone on pitkänomainen, muovimatto on parasta asentaa huoneen pituussuuntaan. Jos huone on neliskulmainen, asennetaan matto niin, että saumat menevät kohden sitä seinää, jossa on suurin valonlähde (ikkuna). Älä laita saumoja heti oven eteen.

Jos huoneen pinta-ala on alle 25 neliömetriä tai tekstiilipohjaisessa matossa  alle 45 neliömetriä, ei muovimattoa tarvitse liimata vaan se voidaan myös irtoasentaa. Ensisijaisesti suosittelemme kuitenkin liimaamaan maton alustaan.

  Mikäli olet ostanut lattian rullana, voit leikata palat käyräteräisellä mattoveitsellä, katso asennusohje. Jos tilaat maton valmiiksi leikattuina vuotina, säästyt tältä työvaiheelta. Mittaa huoneen pituus. Levitä matto nurja puoli ylöspäin ja mittaa siihen leikkuuvaraa molempiin päihin. Yleensä noin 5 cm riittää, mutta saatat tarvita enemmänkin saadaksesi kuviot täsmäämään seuraavien vuotien kanssa. Esitteestä löydät kunkin kuvion kuviokohdistuksen tiedot.

Muovimaton asennuksessa tarvittavat työkalut:  

• Mittanauha 
• Mattopuukko
• Sakset
• Kaksipuolinen mattoteippi (vanhenemista kestävä)
• Viivain
• Kolmiolistaa jos jätät vanhat lattialistat paikalleen
• Saumausneste, jos hitsattavia saumoja

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vaalean tammiparketin pitkät lankut sopivat moderniin olohuoneeseen
Muutama vinkki lattian ostoon

Uuden lattian valinta voi tuntua monimutkaiselta. Tässä muutama hyvä vinkki lattian ostoon.

Vaalea parkettilattia kodikkaassa kesämökissä
Kuinka valita lattia mökille

Mitä mökin lattialta vaaditaan? Likaa ja kosteutta kulkeutuu sisään eri tavalla kuin kotona.

Tarkettin vinyylilattia keittiössä jossa lapsi siivoaa
Vinyylilattian pesu ja hoito on helppoa

Lue tästä parhaat vinkit vinyylilankun ja muovimaton siivoukseen ja hoitoon.

Aiheeseen liittyvät mallistot