Märkätilapäällysteet, vinyylilattiat ja kestävä kehitys

Märkätilapäällysteet, vinyylilattiat ja kestävä kehitys

Kestävä kehitys – Tarkettin märkätilapäällysteet ja vinyylilattiat

Muovi tuntuu helposti materiaalilta, jota kannattaa välttää, jos pyrkii elämään kestävän kehityksen mukaisesti. Teknologia on kuitenkin kehittynyt, ja voimme nykyään paitsi kierrättää suuria määriä vinyylilattioita, myös vähitellen korvata fossiiliset raaka-aineet biopohjaisilla. Voiko muovi todellakin olla kestävän kehityksen mukainen materiaali?

Tarkettilla työskentelemme kestävästi muovin parissa seuraavien periaatteiden mukaisesti:

 

  • Valmistamamme muovi ei sisällä tai tuota mahdollisesti haitallisia aineita, kuten ftalaatteja tai biosideja. Se on tärkeää sisäympäristön kannalta, mutta myös ratkaisevaa muovin kierrätyksen kannalta.
  • Muovilattiamme valmistetaan kierrätettäviksi.
  • Investoimme tekniikoihin valmistaaksemme muovia biopohjaisista raaka-aineista fossiilisten raaka-aineiden sijaan. Tämä vaihtoehto on nykyään saatavilla kolmelle mallistolle.

Vinyylilattiat ja kiertotalous

Uuden uraauurtavan tekniikan ansiosta Tarkettin vuoden 2009 jälkeen valmistetut homogeeniset vinyylilattiat voivat palata tuotantoon uusien lattioiden raaka-aineena. Vanhat puretut lattiat kuljetetaan tehtaallemme Ruotsiin, jossa ne rouhitaan granulaateiksi, puhdistetaan liimasta ja tasoitteesta ja kuivataan.

Tarkett on aina kierrättänyt homogeenisen ja heterogeenisen vinyylin tuotannossa syntyneen hukkamateriaalin. 90-luvulta lähtien olemme myös keränneet ja ottaneet talteen asennushukkaa. Tämän keräys- ja kierrätysinfrastruktuurin olemassaolo mahdollisti seuraavan askeleen: käytöstä poistettujen lattioiden keräyksen ja kierrätyksen. 

Tavoitteenamme on, että kaikki keräämämme materiaali palautetaan tuotantoon ja siitä valmistetaan uusia, yhtä laadukkaita tuotteita.

Vinyylilattiat ja sisäympäristö

Kaikille vinyylilattioillemme on yhteistä se, että ne ovat ftalaatittomia ja vähäpäästöisiä. Käyttämämme pehmitinaine on hyväksytty elintarvikepakkauksiin ja alle kolmivuotiaille lapsille tarkoitettuihin leluihin. Kaikki lattiat ovat jo vuosien ajan olleet biosidittomia, eli niissä ei ole antibakteerisia lisäaineita. Tämä sekä jatkuva panostuksemme VOC-päästöjen vähentämiseen varmistavat, että kaikki vinyylilattiamme edistävät hyvää sisäympäristöä. 

Jo vuonna 2009 Ronnebyn tehtaamme alkoi käyttää ftalaatittomia pehmittimiä homogeenisten muovilattioiden tuotannossa. Vuonna 2014 ftalaatittoman tekniikan käyttöönotto aloitettiin Tarkettin kaikissa vinyylilattioita valmistavissa tuotantoyksiköissä. 

Vinyylilattiat ja sisäympäristö

Vinyylilattiat ja ilmasto

Se, mikä kymmenen vuotta sitten ei ollut mahdollista, voi nykyään olla jo vakiokäytäntö. Kaikki homogeeniset vinyylilattiamme voidaan kierrättää 100-prosenttisesti, ja ne valmistetaan noin 30-prosenttisesti kierrätetystä raaka-aineesta (lähinnä tuotannon ylijäämästä). Muita vinyylilattioita ei voida vielä kierrättää esimerkiksi siksi, että materiaaleja ei voi erottaa toisistaan, mutta kehitys on nopeaa. Haasteena on pikemminkin saada lattiat takaisin, kun ne puretaan pois vuosia asennuksen jälkeen. Pyrimme parantamaan tietoisuutta alalla.

Vaikka oikeanlaatuista muovia voidaan kierrättää, alkuperäisen tuotteen raaka-aine on edelleen fossiilista. Siksi investoimme myös tekniikoihin, joilla valmistetaan muovia biopohjaisesta raaka-aineesta (metsäjätteestä) fossiilisen öljyn sijaan. iQ Natural -mallistossa fossiiliset raaka-aineet on korvattu biopohjaisella raaka-aineella massataseperiaatteen mukaisesti. Koko elinkaaren perusteella laskettuna iQ Natural -lattioiden kasvihuonekaasupäästöt ovat 60 % pienemmät kuin perinteisten homogeenisten vinyylilattioiden.

Lue lisää

Muovimaton modernit kuosit
Muovimaton modernit kuosit

Muovimattomme ovat täydellisiä sinulle joka haluat persoonallisen sisustuksen, mutta haluat käyttää aikaasi muuhunkin kuin siivoukseen. Uusien muovimattojen design on moderni.

Aquarelle - kylpyhuoneen lattia ja seinä
Kylpyhuoneen muovimatto ja seinävinyylit Aquarelle-mallistosta

Kylpyhuoneen muovimatot ja seinävinyylit kauniista Aquarelle-mallistostamme. Vesitiiviit, helppohoitoiset ja laadukkaat materiaalit. Tutustu!

Tarkettin työ kestävän kehityksen parissa
Tarkettin työ kestävän kehityksen parissa

Yhtenä maailman suurimmista lattiavalmistajista meillä on erityinen vastuu nykyisille ja tuleville sukupolville siitä, että liiketoimintamme on pitkällä aikavälillä kestävän kehityksen mukaista.

Terveelliset lattiat
Terveelliset lattiat

Mitkään Tarkettin lattiat eivät sisällä ftalaatteja tai biosidejä. Tarkett on alansa edelläkävijä vähäpäästöisissä tuotteissa. Lue lisää kestävän kehityksen työstämme.