Vapaa-ajan asunnon lattia

Vapaa-ajan asunnon lattia

Näin valitset vapaa-ajan asunnon lattian

Moni viettää paitsi kesällä myös muina vuodenaikoina viikonloppuja ja loma-aikoja vapaa-ajan asunnolla tai mökillä. Koska kakkoskodissa vietetään paljon aikaa, panostetaan sen sisustukseen paljon jotta mökki tai asunto olisi mahdollisimman viihtyisä ja toimiva. Kun vapaa-ajan asunto kaipaa remonttia tai pientä ilmeen kohotusta, kannattaa paneutua hieman eri lattiavaihtoehtoihin.

Mikä lattia sopii parhaiten vapaa-ajan asuntoon tai mökille?  

Parkettilattia mökillä

Parkettilattia on kaunis lattia vapaa-ajan asuntoon, mutta on pari asiaa jotka pitäisi huomioida. Parketti on puuta, joka kutistuu ja turpoaa kun lämpötila ja ilmankosteus vaihtelevat paljon sisätiloissa vuodenaikojen vaihtuessa. Silloin on olemassa riski, että uivaksi asennettu parketti rakoilee tai halkeilee. 

Jos mökkiä tai vapaa-ajan asunto pidetään kylmänä talvet, joutuu lattia liian kovalle rasitukselle lämpötilan ja ilmankosteuden erojen johdosta.

5 asiaa jota kannattaa miettiä kun valitsee parkettia vapaa-ajan asuntoon

•    Lämpötilan pitää olla vakaa läpi vuoden eikä parkettille suositella alle 18°c lämpötilaa.
•    Suhteellinen ilmankosteus tulisi olla 30 - 60 % jotta parketti viihtyisi.
•    Jos laitat parketin, käytä kosteusmittaria jota voit varmistua oikeasta ilmankosteudesta.
•    Kun asennat ns. uivaa lattiaa pitää aina jättää vähintään 10 mm liikuntasaumat mm. lattia ja seinän väliin sekä eräisiin muihin kohtiin (katso asennusohje).
•    Lue koko asennusohjeemme läpi ennen työn aloittamista.

 

Parkettilattia nostaa sisustuksen tyyliä ja antaa vapaa-ajan asuntoon ainutlaatuisen ilmeen. Nykyään on paljon erilaisia vaihtoehtoja - sävyjä, tyylejä ja pintoja joista valita. Haluaisitko elegantin ja hienostuneen parketin, vai sopisiko vapaa-ajan asunnon lattiaksi kenties paremmin luonnollisen rustiikki tammilankku oksankohtineen ja sahausjälkineen?

Kestävät lattiat

Parkettilattia mökillä tai vapaa-ajan asunnolla on kaunis, mutta vaatii oikean hoidon ja olosuhteet. Haluaisitko hieman huolettomamman vaihtoehdon, joka ei välitä sisään tulevasta hiekasta ja kosteudesta. Lapset juoksevat sisään kuraisilla kengillään, ja koiran tassujen mukana tulee hiekkaa ja roskia. Talvella tulee väkisinkin hieman lunta sisään kenkien pohjissa. 

Vinyylilankku on lattia joka kestää paljon, ja on lisäksi helppo asentaa lukkopontin ansiosta. Vinyylilankku voidaan usein asentaa vanhan lattian päälle, mikäli alusta on tasainen, joustamaton, kuiva ja puhdas. Mallistoissa on todella paljon valinnanvaraa: luonnollisia puu- ja kivikuoseja sekä jännittäviä moderneja kuvioita. 

Vinyylilankku-mallistomme Starfloor Click 30, Starfloor Click 55 ja Starfloor Click Ultimate asennetaan uivaksi, joten ne on helppo purkaa jos lattian haluaa joskus vaihtaa. Kaikki vinyylilankkumme ovat kokonaan muovia, joten ne kestävät hyvin kosteutta.

Starfloor Click Ultimate -mallissa on kestävä komposiittirunko, jonka ansiosta se kestää suurempia lämpötilan vaihteluita. Lämpötila voi vaihdella 10 ja 60 asteen välillä eli mökissä voidaan pitää melko alhainen peruslämpö talvella. Toisaalta jos kesällä aurinko pääsee lämmittämään lattiaa esim. isojen ikkunoiden edessä, lattia kestää senkin. Starfloor Click Ultimate -lattiassa on myös valmiina akustinen pohja, joka vaimentaa askelääntä 19 dB - hyvä ominaisuus kaksikerroksissa mökeissä tai taloissa. 

Muovimatto mökin lattiassa - uudet kuosit ja pinnat

Muovimattoa käytetään paljon vapaa-ajan asunnon tai mökin lattiassa, ja se onkin fiksu ja helppo valinta. Vinyyli- eli muovilattian voi asentaa koko lattian alueelle, ja se on todella kestävä ja siisti lattia. Muovimatto on lisäksi joustavan mukava ja lämmin jalan alla, ja se kestää elämää: lemmikin tassujen tai lasten kenkien mukana sisään kantautuvan hiekan ja kosteuden. Lattian on helppo siivota, ja sinulle jää enemmän aikaa lomailuun. 

Ei enää palelevia jalkoja

Lattialämmitys yleistyy vapaa-ajan asunnoissakin, ja tuo mukanaan miellyttävän lämmön tunnun jaloille.

Lattialämmityksen asennuksen yhteydessä on otettava huomioon, että lämmityksen pitää olla termostaatilla säädettävä, ja että sen täytyy lämmittää koko lattiapinta tasaisesti. Pintalämpötila ei saa nousta yli 27°c. Tämä rajoitus koskee myös esimerkiksi matoilla peitettyjä pintoja.

Älä unohda kynnysmattoja

Huolimatta siitä, että minkä tahansa lattian valitsetkaan, laita kunnon kynnysmatto ulko-oven molemmin puolin. Hyvät ovimatot vähentävät todella paljon sisään kantautuvan lian määrää. Tämä taas säästää sinut ylimääräisiltä siivouskerroilta, ja voit keskittyä lomailuun ja rentoutumiseen. Myös lattia kiittää, kun kuluttava hiekka ja kosteus pysyvät poissa. 

On valintasi sitten vinyylilankku, muovimatto tai parketti, muista lukea asennusohjeemme huolellisesti niin varmistat parhaan mahdollisen lopputuloksen ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä tulevaisuudessa. Ohjeen viimeisen ja päivitetty versio löytyy nettisivultamme.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vinyylilankku
Kokemuksia vinyylilankkulattiasta

Keräsimme kokemuksia Starfloor Click vinyylilankkulattioistamme. Ne on helppo asentaa lukkopontin ansiosta sekä hyvännäköiset. Lue tästä lisää!

Prestige Saarni Seashell, moderni vaalea Tarkettin parketti
Anna valon määrätä suunta kun asennat lattiaa

Ennen kuin alat asentaa uutta lattiaasi, mieti tarkkaan mihin suuntaan lattia asennetaan. Lue vinkkimme tästä!

Valkoinen parketti skandinaavisessa makuuhuoneessa ja pieni koira
Mikä lattia sopii koiraperheeseen?

Mitä kannattaa ottaa huomioon kun olet ostamassa uutta lattiaa ja sinulla on koira? Listaamme tässä kunkin lattiatyypin edut.

Lattian asennus ammattilaisen tavoin
Lattian asennus ammattilaisen tavoin

Olemme keränneet tähän tietoa lattian asennuksesta. Asennusohjeestamme löydät yksityiskohtaiset ohjeet kuinka asennat uuden lattiasi.

Vaalean tammiparketin pitkät lankut sopivat moderniin olohuoneeseen
Muutama vinkki lattian ostoon

Uuden lattian valinta voi tuntua monimutkaiselta. Tässä muutama hyvä vinkki lattian ostoon.

Aiheeseen liittyvät mallistot