Lue tästä parhaat vinkit vinyylilankun ja muovimaton siivoukseen ja hoitoon.

Vinyylilattian siivous ja hoito on helppoa

Muovimaton ja vinyylilankun siivous

Muovimatto ja vinyylilankku ovat molemmat käytännöllisiä ja kestäviä kodin lattioita, ja niiden puhtaanapito on helppoa. Lue tästä parhaat vinkkimme muovimaton ja vinyylilankun siivoukseen.

Tarkemmat ohjeet voit ladata alta

Tärkeää kaikille latttiatyypeille

 • Pysäytä lika jo ovelle: käytä kynnysmattoja ulko-oven molemmin puolin. Matto kerää tehokkaasti hiekkaa, kuraa ja kosteutta, ja lattiat kiittävät. 
 • Nosta huonekaluja - myös tuoleja - sen sijaan että vetäisit niitä lattiaa pitkin.
 • Kiinnitä huonekalujen jalkoihin huopatassut, ne suojaavat lattiaa naarmuilta.  
 • Jos käytät työtuolia jossa on pyörät, suojaa lattia sen alla suojalevyllä
 • Lattian väri ja kuvio vaikuttavat siihen kuinka usein lattiaa tarvitsee siivota. Vaaleassa tai mattapintaisessa lattiassa lika näkyy herkemmin, ja vaalea on lisäksi herkempi kulumiselle. 
 • Valitse oikea puhdistusaine ja tarkista aineen pH-arvo. Erimerkiksi tavallisen lian poistoon kannattaa valita aine, jonka pH on 6 - 8. Löydät hoito-ohjeestamme oikeat pH-arvot lian mukaan.
 • Annostele puhdistusaine ohjeen mukaan - jos laitat sitä liikaa, lattiasta voi tulla rasvaisen ja harmaan näköinen.
 • Poista tahrat heti tuoreeltaan.

Vinyylilattian normaali siivous

Tarkettin muovimaton ja vinyylilankun hoito on helppoa. Lattian pinnassa on laadukas polyuretaanipinta, jonka ansiosta lattia kestää kulutusta eikä lika tartu siihen herkästi.

Pölyn voi poistaa mikrokuitumopilla tai imurilla. Kun lattia likaantuu tai siinä on tahroja, tee siivous käyttäen kostutettua mikrokuitumoppia. Hyvä vinkki on annostella puhdistuaine suihkepulloon ja kostuttaa sillä moppi. Näin vettä/siivousainetta ei tule liikaa. Kohokuvioitu pinta puhdistuu hyvin niin sanotulla hankausmopilla, jonka nukka on pidempää ja jäykempää kuin tavallisen mopin. 

Jos lattialle jää vettä moppauksen jälkeen, kuivaa se huolellisesti. Näin saat lian poistettua.

Pinttyneen lian poisto vinyylilattiasta

Rasvaisia jälkiä voi tulla lattiaan mm. jalkapohjista ja ruuasta, ja ne näkyvät herkästi varsinkin mattapintaisella lattialla. Silloin voi olla tarpeen siivota lattia rasvaista likaa poistavalla puhdistusaineella. Paras siivousväline on mikrokuitumoppi tasaiselle pinnalle ja hankausmoppia tai pehmeää harjaa kohokuvioidulle pinnalle. Älä käytä tiskiainetta, sillä se sisältää saippuaa. Rautakaupoista löydät siivoukseen sopivia rasvaa poistavia puhdistusaineita, kuten Berner Oy:n Tuima ja Jyty tai Kiilto Akseli. Seuraa puhdistusainevalmistajan ohjeita oikeasta annostelusta. Pyyhi puhdistuksen jälkeen pelkällä vedellä nihkeällä mopilla ja sen jälkeen vielä kuivalla. Toista käsittely niin moneen kertaan, että lika poistuu.

Yleisiä ohjeita

 • Vinyylilattiaa voivat vahingoittaa: liuottimet (esim. bentseeni, tolueeni, asetoni ja tinneri), öljyvahat, hankaavat aineet ja hiekka.
 • Nämä voivat värjätä lattiaa: kumi (esim. kotitalouskoneiden jalat, kumipohjaiset matot, kumilasta, kumipyöräiset vaunut ja lelut), muovipussien painoväri, öljy, petsatut huonekalujen jalat, lemmikkien jätökset ja muut vahvasti värjäävät aineet.
 • Irtoasennetut lattiat kannattaa imuroida niin, että suulakkeessa on harja esillä (sama jolla imuroidaan paljas/kova lattia)
 • Kun peset mikrokuitumopit, älä käytä huuhteluainetta.

Miten poistan tahrat vinyylilattiasta?

Poista tahrat aina tuoreeltaan. Käytä neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta. Väriaineet, öljy: poista tahra käyttäen spriitä tai mineraalitärpättiä. Mattoliiman voi yrittää poistaa denaturoidulla spriillä. Pyyhi puhtaalla vedellä.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Öljyvahattu parketti Tarkettilta modernissa makuuhuoneessa
Öljyvahatun parketin hoito

Parketin pintakäsittely tärkeä lattian kestävyyden ja ulkonäön kannalta. Lue lisää öljyvahatun parketin hoidosta.

Valkoinen mattalakattu Tarkettin parketti
Lakatun parketin hoito

Miten hoidan lakattua parkettia? Tästä löydät hoito-ohjeet lakatuille parkettilattioillemme.

laminaatti Tarkettilta, harmaata olohuoneessa
Laminaattilattian hoito

Miten laminaattilattia puhdistetaan? Tästä löydät ohjeemme laminaattilattian hoitoon.

Aiheeseen liittyvät mallistot