Laminaattilattian pesu ja huolto

Laminaattilattian pesu ja huolto

Laminaatin hoito ja huolto kotona

Sisäilman kosteus ja lämpötila

Oikeanlainen huoneilma on tärkeä laminaatin kunnolle. Kun ilmankosteus ja lämpötila ovat kohdillaan, laminaatti ei elä normaalia enempää. Uudessa talossa tai asunnossa tämä on erityisen tärkeää. Rakennusvaiheen aikainen kosteus sekä kesällä oleva korkeampi ilmankosteus vaativat tehokasta tuuletusta ja lämmitystä. Sisäilman suhteellinen kosteus tulisi olla 35 - 60 % RH. Kun ulkona on kylmää ja asuntoja lämmitetään, sisäilma kuivuu jopa alle 30 %. Silloin sisäilmaa voi olla tarpeen kostuttaa esimerkiksi ilmankostuttimen avulla. 

Jos sinulla on lattialämmitys, tarkista ettei pintalämpö nouse yli 27 °C.

Näin pidät huolta laminaattilattiastasi

Oikeilla tuotteilla pidät lattian puhtaana, siistinä ja raikkaana – myös niissä kohdissa, joissa lattian pinta on kulunut eniten. Laadukas laminaatti kestää hyvin sekä likaa että kulutusta - ja näyttää hyvältä arjen pyörteissä. 

Olemme keränneet tähän laminaattilattian parhaat hoitovinkit. Lue myös nettisivultamme löytyvä uusin ja päivitetty versio asiantuntijamme laatimasta hoito-ohjeesta laminaattilattioille.
 

Päivittäinen laminaattilattian pesu

Mikäli laminaattilattia on suhteellisen puhdas, riittää usein imurointi tai pyyhkiminen kuivalla mikrokuitumopilla. Jos laminaatissa on likaa tai tahroja, voi olla tarpeen tehdä perusteellisempi puhdistus. Laminaattilattian pesu hoituu näppärästi hieman kostutetulla mikrokuitumopilla. Suihkepullo on tässä kätevä ja edullinen apuväline. Laimenna pulloon lattianpuhdistusainetta, jonka pH on 6 - 8, ja kostuta sillä mikrokuitumoppi. Voit myös suihkuttaa ainetta lattiaan. Noudata annosteluohjetta, ettei lattiaan tule läikkiä. Jos lattiaan jää kosteutta, pyyhi se pois huolellisesti, sillä laminaatti ei kestä kosteutta.

Vinkki: tahrat kannattaa poistaa tuoreeltaan, silloin ne lähtevät helpoiten pois lattiasta, eivätkä jätä pysyviä jälkiä.

Rasvaiset jäljet saa pois siihen erikseen tarkoitetulla puhdistusaineella, kuten Kiilto Akseli, jota saa esim. rautakaupoista. 

Kuinka voit suojella laminaattilattiaa lialta

Kannattaa hankkia ulko-oven molemmin puolin laadukas kynnysmatto, joka pysäyttää osan liasta jo ovelle. Matot ehkäisevät tehokkaasti lian ja kosteuden kulkeutumista sisätiloihin, ja sinulle jää vähemmän siivottavaa eteisessä ja muissa huoneissa. Ulkoa sisään kantautuva kura, hiekka ja pienet kivet vahingoittavat lattiaa.

Tärkeää on myös, että laitat huonekalujen jalkojen alle huopatassut ja että nostat tuoleja sen sijaan, että vedät niitä pitkin lattiaa.

Pyörillä varustetun työtuolin alla kannattaa olla suojalevy, sillä tuolin pyörät kuluttavat lattiaa.
Jos käytät lattialämmitystä, on tärkeää että lämpötila on säädetty niin, ettei se nouse yli 27 °.

Noudattamalla pesu- ja hoito-ohjeitamme pidät laminaattilattian kiiltävä pitkään. Lataa tästä hoito-ohje pdf-muodossa. Tulosta ohje ja laita se vaikkapa siivouskaapin oven sisäpuolelle. Näin voit helposti tarkistaa hoito-ohjeet aina kun alat siivota.

Kuinka saan tahrat pois lattiasta?

Poista tahrat tuoreeltaan, jos mahdollista.

Nestemäiset aineet on syytä pyyhkiä heti pois, jottei laminaattilattia vaurioidu. Käytä neutraalia (pH 6 - 8) tai heikosti emäksistä (pH 8 - 10) puhdistusainetta.

Väriaineet ja öljy poistetaan käyttäen spriitä tai mineraalitärpättiä. Pyyhi puhtaalla vedellä ja kuivaa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Prestige Saarni Seashell, moderni vaalea Tarkettin parketti
Anna valon määrätä suunta kun asennat lattiaa

Ennen kuin alat asentaa uutta lattiaasi, mieti tarkkaan mihin suuntaan lattia asennetaan. Lue vinkkimme tästä!

Valkoinen parketti skandinaavisessa makuuhuoneessa ja pieni koira
Mikä lattia sopii koiraperheeseen?

Mitä kannattaa ottaa huomioon kun olet ostamassa uutta lattiaa ja sinulla on koira? Listaamme tässä kunkin lattiatyypin edut.

Vaalean tammiparketin pitkät lankut sopivat moderniin olohuoneeseen
Muutama vinkki lattian ostoon

Uuden lattian valinta voi tuntua monimutkaiselta. Tässä muutama hyvä vinkki lattian ostoon.

Vaalea parkettilattia kodikkaassa kesämökissä
Kuinka valita lattia mökille

Mitä mökin lattialta vaaditaan? Likaa ja kosteutta kulkeutuu sisään eri tavalla kuin kotona.

Aiheeseen liittyvät mallistot