Lakatun parketin hoito

Lakatun parketin hoito

Lakatun parketin hoito kotona

Sisäilman kosteus ja lämpötila

Oikeanlainen huoneilma on tärkeä puulattian kunnolle. Kun ilmankosteus ja lämpötila ovat kohdillaan, parketti ei elä normaalia enempää. Uudessa talossa tai asunnossa tämä on erityisen tärkeää. Rakennusvaiheen aikainen kosteus sekä kesällä oleva korkeampi ilmankosteus vaativat tehokasta tuuletusta ja lämmitystä. Sisäilman suhteellinen kosteus tulisi olla 35 - 60 % RH. Kun ulkona on kylmää ja asuntoja lämmitetään, sisäilma kuivuu jopa alle 30 %. Silloin sisäilmaa voi olla tarpeen kostuttaa esimerkiksi ilmankostuttimen avulla. 

Jos sinulla on lattialämmitys, tarkista ettei pintalämpö nouse yli 27 °C.

Olemme koonneet tähän tietoa lakatun parketin hoidosta ja hoitoaineista. 

Päivittäinen siivous

Imurointi tai kuivamoppaus riittävät usein lakatun parketin puhdistamiseen. Jos lattia tarvitsee perusteellisemman puhdistuksen, pyyhi se nihkeäksi kostutetulla mikrokuitumopilla. Älä käytä lankamoppia, koska sitä ei saa kierrettyä tarpeeksi kuivaksi, ja lattialle voi jäädä liikaa kosteutta. Käytä mietoa yleispuhdistusainetta, jonka pH on 6 - 8. Älä käytä saippuaa tai vahoja sisältäviä puhdistusaineita, sillä ne aiheuttavat rasvaisen näköisen pinnan lattiaan. 

Jos tarvitset täsmäiskua parkettissa oleville tahroille, voit pyyhkiä ne neutraalilla yleispuhdistuaineella (pH 6 - 8). Suihkuta ohjeen mukaan laimennettua puhdistusainetta tahraan ja pyyhi mikrokuitumopilla. 

Rasvaisia jälkiä voi tulla lattiaan esim. jalkapohjista, ruuasta tai lemmikkien tassuista. Ne näkyvät herkemmin mattalakatun (Proteco Natura) parketin pinnassa. Silloin tällöin voi olla tarpeen käyttää siivouksessa rasvaista likaa poistavaa puhdistusainetta (kuten Kiilto Akseli, jota saa rautakaupoista). Seuraa annosteluohjeita ja pyyhi puhdistuksen jälkeen lattia vielä pelkällä vedellä kostutetulla mikrokuitumopilla. Sen jälkeen pyyhi vielä kuivalla mopilla. Toista käsittely niin monta kertaa, että lika tai rasvainen kalvo katoaa.

Jos haluat lattiaasi hiukan kiiltoa, voit puhdistuksen jälkeen levittää 1 - 2 kerrosta lakatun parketin hoitoainetta, esim. Bona Oy:n Wood Floor Refresher. Anna lakatun parketin hoitoaineen kuivua levityskertojen välillä. Kun olet käsitellyt lattian, jatka hoitoa kuivilla tai nihkeillä siivousmenetelmillä käyttäen neutraalia puhdistusainetta.

Näin pidät parketin hyvässä kunnossa pitkään:

Pysäytä lika jo ovelle! Käytä laadukkaita kynnysmattoja ulko-oven molemmin puolin, ne pysäyttävät suuren osan liasta ja kosteudesta - ja sitä vähemmän siivottavaa sinulle jää. Ulkoa sisään kantautuva kosteus, hiekka ja pienet kivet nimittäin vahingoittavat puulattiaa. 

Lakatun parketin naarmuuntumista voi ehkäistä kun laittaa huonekalujen jalkojen alle huopatassut, ja nostaa tuoleja sen sijaan että vetää niitä pitkin lattiaa. Pyörillä varustetun työtuolin alla kannattaa olla suojalevy, sillä tuolin pyörät kuluttavat lattiaa. 

Jos parketille tulee tahra tai läikkyy vettä tai muita nesteitä, pyyhi ne heti pois pysyvien vahinkojen ehkäisemiseksi. 

Kuinka poistan tahrat parketista?

Poista tahrat tuoreeltaan. Nestemäiset aineet on syytä pyyhkiä heti pois, jottei puulattia vaurioidu. Käytä neutraalia (pH 6 - 8) tai heikosti emäksistä (pH 8 - 10) puhdistusainetta. Väriaineet ja öljy poistetaan käyttäen spriitä tai mineraalitärpättiä. Pyyhi puhtaalla vedellä ja kuivaa. Ohjeissa mainittuja pesuaineita löydät lähes kaikista rautakaupoista.

Huom, puulajien ominaisuudet vaihtelevat, kuten kovuus, väri ja värin muuttuminen. Kaikki puulattiat reagoivat UV-valoon, ja lattian sävy muuttuu hieman. Kirsikka ja pähkinä muuttuvat eniten.

Harjattu pinta

Jos parketin pinta on harjattu, sen puhdistukseen on hyvä valita erityinen hankausmoppi, jolla saadaan lika irti syvemmältä.
 

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Parkettilattiat
Parkettilattiat

Tarkettin parkettilattioissa yhdistyy laatu, kestävyys ja upea ulkonäkö parhaalla tavalla. Lue tästä miten valita parketti.

Tarkettin elegantti tumma lankkuparketti
Parketin asennus on helppoa!

Parketin asennus on helppoa. Lue tästä hyödyllistä tietoa ja vinkkejä ennen lattian asennusta.

Valkoinen parketti skandinaavisessa makuuhuoneessa ja pieni koira
Mikä lattia sopii koiraperheeseen?

Mitä kannattaa ottaa huomioon kun olet ostamassa uutta lattiaa ja sinulla on koira? Listaamme tässä kunkin lattiatyypin edut.

Tarkettin Viva-puuviilulattia
Parkettiesite ja lajitelmakirja

Ota avuksi lattian valintaan esite ja lajitelmakirja, löydät ne täältä.