Laminaatin asennus on helppoa!

Laminaatin asennus on helppoa!

Laminaatin asennus on helppoa

Laminaattilattian asennus on helppoa, koska laudat voi UNIfit®-lukkopontin avulla liittää toisiinsa ilman liimaa tai erikoistyökaluja. Mutta vaikka asennus on ei ole vaikeaa, kannattaa lukea tästä sekä asennusohjeesta muutamia hyviä neuvoja. Ennen kuin asennat lattian, lue koko asennusohje ja seuraa sitä askel askeleelta. Tästä löydät ohjeen pdf-muodossa:

Laminaattilattian ominaisuudet 

Laminaattilattia on suurelta osin puuta - materiaali kutistuu ja turpoaa ilmankosteuden muutosten mukaan.

Laminaattilattiamme asennetaan aina uivaksi eli ei kiinnitetä (ei naulata eikä liimata) alustaan. Kun parketti asennetaan uivaksi, on tärkeää että lattian ja seinän väliin jätetään väli eli liikuntasauma. Se tulisi olla vähintään 10 mm, ja pitää jättää huoneen kaikille sivuille. Liikuntasauma peitetään peite- tai jalkalistalla.

Lattian pitää päästä liikkumaan myös lattian ja kynnysten, putkien, portaiden, pylväiden ja takan edustojen, kiintokalusteiden sekä puu- ja kivilattian väliin jäävästä kohdasta. Lattiaa ei myöskään saa siis lukita paikalleen painavilla esineillä kuten keittiökalusteilla tai raskailla kaapeilla.
 

Valmistele ja suunnittele asennus

Laminaattilattian voi laittaa suoraan vanhan lattian päälle, kunhan alusta on tasainen, ehjä, puhdas ja kuiva. Tasoita mahdolliset epätasaisuudet, jotta lattia ei rupea narisemaan. Kosteussuojaa on käytetävä aina kun alusta on betonia tai kevytbetonia, tai käytössä on lattialämmitys tai lattian alla on ryömintätila. Lue lisää asennusohjeesta.

Suunnittele lattian asennus. Jos huone on suunnilleen neliön muotoinen, laudat asennetaan sisään tulevan valon suuntaisesti. Jos tila on kapea, kannattaa laudat asentaa huoneen pituussuuntaan puun elämisliikkeen vuoksi. Mittaa huoneen leveys ja vähennä siitä liikuntasaumojen osuus eli noin 20 mm. Jos viimeinen lautarivi on alle 5 cm tai jos seinä ei ole suora, ensimmäinen lautarivi täytyy sahata. 

Lattian asennus

Pidä laminaattipaketteja avaamattomina siinä tilassa johon ne asennetaan vähintään 48 tuntia ennen asennusta. Tilan lämpötilan tulisi olla vähintään 18° C ennen asennusta, sen aikana ja jälkeen. Suhteellinen ilmankosteus tulisi olla 35 – 60 % RH. 

Laminattilattian kuvio toistuu noin joka kymmenennessä laudassa, joten vältä laittamasta kahta samanlaista lautaa vierekkäin. Laita ensimmäinen lauta seinän viereen, huoneen vasempaan nurkkaan. Seuraa asennusohjetta vaihe vaiheelta. Muistathan jättää elämisvara eli liikuntasauma kuten ylempänä ja asennusohjeessa on kuvattu. 

Laminaatin asennuksessa tarvittavat työkalut:

  • Vasara
  • Käsisaha
  • Pistosaha tai sirkkeli
  • Suorakulma
  • Kynä
  • Pora
  • Taltta

Aiheeseen liittyvät mallistot