Laminaatin asennus on helppoa!

Laminaatin asennus on helppoa!

Laminaattilattian asennus käy leikiten

Laminaatin asennus on helppoa, koska laudat voi lukkopontin avulla liittää toisiinsa ilman liimaa tai erikoistyökaluja. Vaikka asennus ei ole vaikeaa, kannattaa lukea tästä sekä asennusohjeesta muutamia hyviä neuvoja. Ennen kuin asennat lattian, lue koko asennusohje ja seuraa sitä askel askeleelta. Tästä löydät ohjeen pdf-muodossa.

Laminaattilattian ominaisuudet 

Laminaattilattia on suurelta osin puuta - materiaali kutistuu ja turpoaa ilmankosteuden muutosten mukaan.

Laminaattilattiamme asennetaan aina uivaksi eli ei kiinnitetä (ei naulata eikä liimata) alustaan. Kun laminaatti asennetaan uivaksi, on tärkeää että lattian ja seinän väliin jätetään väli eli liikuntasauma. Se tulisi olla vähintään 10 mm, ja pitää jättää huoneen kaikille sivuille. Liikuntasauma peitetään peite- tai jalkalistalla.

Lattian pitää päästä liikkumaan myös lattian ja kynnysten, putkien, portaiden, pylväiden ja takan edustojen, kiintokalusteiden sekä puu- ja kivilattian väliin jäävästä kohdasta. Lattiaa ei myöskään saa lukita paikalleen painavilla esineillä kuten keittiökalusteilla tai raskailla kaapeilla.

Valmistele ja suunnittele asennus

Laminaattilattian voi laittaa suoraan vanhan lattian päälle, kunhan alusta on tasainen, ehjä, puhdas ja kuiva tällainen alusta voi olla myös betoni. Tasoita mahdolliset epätasaisuudet, jotta lattia ei rupea narisemaan. Kosteussuojaa on käytettävä aina kun alusta on betonia tai kevytbetonia, tai käytössä on lattialämmitys tai lattian alla on ryömintätila. Lue lisää asennusohjeesta. 

Suunnittele laminaatin asennussuunta. Jos huone on suunnilleen neliön muotoinen, laudat asennetaan sisään tulevan valon suuntaisesti. Jos tila on kapea, kannattaa laudat asentaa huoneen pituussuuntaan puun elämisliikkeen vuoksi. Mittaa huoneen leveys ja vähennä siitä liikuntasaumojen osuus eli noin 20 mm. Jos viimeinen lautarivi on alle 5 cm tai jos seinä ei ole suora, ensimmäinen lautarivi täytyy sahata. 

Laminaatin asennus ja vaihto

Pidä laminaattipaketteja avaamattomina siinä tilassa, johon ne asennetaan vähintään 48 tuntia ennen laminaattilattian asennusta. Tilan lämpötilan tulisi olla vähintään 18° C ennen asennusta, sen aikana ja jälkeen. Suhteellinen ilmankosteus tulisi olla 35 – 60 % RH. 

Laminaattilattian kuvio toistuu noin joka kymmenennessä laudassa, joten vältä laittamasta kahta samanlaista lautaa vierekkäin. Laita ensimmäinen lauta seinän viereen, huoneen vasempaan nurkkaan. Seuraa asennusohjetta vaihe vaiheelta. Muistathan jättää elämisvara eli liikuntasauma kuten ylempänä ja asennusohjeessa on kuvattu. 

Laminaatin asennuksessa tarvittavat työkalut:

  • Vasara
  • Käsisaha
  • Pistosaha tai sirkkeli
  • Suorakulma
  • Kynä
  • Pora
  • Taltta
     

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Prestige Saarni Seashell, moderni vaalea Tarkettin parketti
Anna valon määrätä suunta kun asennat lattiaa

Ennen kuin alat asentaa uutta lattiaasi, mieti tarkkaan mihin suuntaan lattia asennetaan. Lue vinkkimme tästä!

Tarkettin parketti Heritage Tammi Blond
Vapaa-ajan asunnon lattia

Mitä pitäisi ottaa huomioon kun valitsee vapaa-ajan asunnon lattian? Lue lisää parkettilattioista ja vinyylilattioista.

Valkoinen parketti skandinaavisessa makuuhuoneessa ja pieni koira
Mikä lattia sopii koiraperheeseen?

Mitä kannattaa ottaa huomioon kun olet ostamassa uutta lattiaa ja sinulla on koira? Listaamme tässä kunkin lattiatyypin edut.

Vaalean tammiparketin pitkät lankut sopivat moderniin olohuoneeseen
Muutama vinkki lattian ostoon

Uuden lattian valinta voi tuntua monimutkaiselta. Tässä muutama hyvä vinkki lattian ostoon.

Aiheeseen liittyvät mallistot