Laminaattilattian hoito
Laminaattilattian hoito

Laminaatin hoito kotona

 

Sisäilman kosteus ja lämpötila

Oikeanlainen huoneilma on tärkeä puulattian kunnolle. Kun ilmankosteus ja lämpötila ovat kohdillaan, parketti ei elä normaalia enempää. Uudessa talossa tai asunnossa tämä on erityisen tärkeää. Rakennusvaiheen aikainen kosteus sekä kesällä oleva korkeampi ilmankosteus vaativat tehokasta tuuletusta ja lämmitystä. Sisäilman suhteellinen kosteus tulisi olla 35 - 60 % RH. Kun ulkona on kylmää ja asuntoja lämmitetään, sisäilma kuivuu jopa alle 30 %. Silloin sisäilmaa voi olla tarpeen kostuttaa esimerkiksi ilmankostuttimen avulla. 

Jos sinulla on lattialämmitys, tarkista ettei pintalämpö nouse yli 27 °C.

Olemme koonneet tähän tietoa lakatun parketin hoidosta. Lue myös nettisivultamme löytyvä uusin ja ajan tasalla oleva versio hoito-ohjeesta.

Näin pidät huolta laminaattilattiastasi

Oikeilla tuotteilla pidät lattian puhtaana, siistinä ja raikkaana – myös niissä kohdissa, joissa lattian pinta on kulunut eniten. Laadukas laminaatti kestää hyvin sekä likaa että kulutusta - ja näyttää hyvältä arjen pyörteissä. 

Olemme keränneet tähän laminaattilattian parhaat hoitovinkit. Lue myös nettisivultamme löytyvä uusin ja päivitetty versio asiantuntijamme laatimasta hoito-ohjeesta laminaattilattioille.

Päivittäinen siivous

Jos laminaattilattia on suhteellisen puhdas, riittää usein imurointi tai pyyhkiminen kuivalla mikrokuitumopilla. Jos lattiassa on likaa tai tahroja, voi olla tarpeen tehdä perusteellisempi puhdistus. Se hoituu näppärästi hieman kostutetulla mikrokuitumopilla. Suihkepullo on tässä kätevä ja edullinen apuväline. Laimenna pulloon lattianpuhdistusainetta, jonka pH on 6 - 8, ja kostuta sillä mikrokuitumoppi. Voit myös suihkuttaa ainetta lattiaan. Noudata annosteluohjetta, ettei lattiaan tule läikkiä. Jos lattiaan jää kosteutta, pyyhi se pois huolellisesti, sillä laminaatti ei kestä kosteutta.

Vinkki: tahrat kannattaa poistaa tuoreeltaan, silloin ne lähtevät helpoiten pois lattiasta, eivätkä jätä pysyviä jälkiä.

Rasvaiset jäljet saa pois siihen erikseen tarkoitetulla puhdistusaineella, kuten Kiilto Akseli.

Ohjeissamme mainittuja puhdistusaineita saa lähes kaikista rautakaupoista. 

Kuinka voit suojella laminaattilattiaa lialta:

Kannattaa hankkia ulko-oven molemmin puolin laadukas kynnysmatto, joka pysäyttää osan liasta jo ovelle. Matot ehkäisevät tehokkaasti lian ja kosteuden kulkeutumista sisätiloihin, ja sinulle jää vähemmän siivottavaa eteisessä ja muissa huoneissa. Ulkoa sisään kantatuva kura, hiekka ja pienet kivet myös vahingoittavat lattiaa.

Tärkeää on myös, että laitat huonekalujen jalkojen alle huopatassut, ja että nostat tuoleja sen sijaan että vedät niitä pitkin lattiaa.

Pyörillä varustetun konttorituolin alla kannattaa olla suojalevy, koska tuolin pyörät kuluttavat lattiaa.

Jos käytät lattialämmitystä, on tärkeää että lämpötila on säädetty niin, ettei se nouse yli 27 °.

Noudattamalla hoito-ohjeitamme pidät laminaattilattian kauniina pitkään. Lataa tästä hoito-ohje pdf-muodossa. Tulosta ohje ja laita se vaikkapa siivouskaapin oven sisäpuolelle. Näin voit helposti tarkistaa hoito-ohjeet aina kun alat siivota.

Kuinka saan tahrat pois lattiasta?

Poista tahrat tuoreeltaan, jos mahdollista.

Nestemäiset aineet on syytä pyyhkiä heti pois, jottei puulattia vaurioidu. Käytä neutraalia (pH 6 - 8) tai heikosti emäksistä (pH 8 - 10) puhdistusainetta.

Väriaineet ja öljy poistetaan käyttäen spriitä tai mineraalitärpättiä. Pyyhi puhtaalla vedellä ja kuivaa.

Aiheeseen liittyvät mallistot
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
Laminaatti - Käytännöllinen, kestävä ja kaunis!
Laminaatti - Käytännöllinen, kestävä ja kaunis!

Lattianvalinnan ei enää tarvitse olla kompromissi käytännöllisyyden ja designin välillä. Tarkettin uusista laminaattilattioista löytyy kiinnostavien kivikuosien lisäksi sekä moderneja että klassisia..

Tarkett Prestige Tammi Granite
Ajankohtaiset lattiatrendit – neljä eri tyyliä!

Haluatko luoda persoonallisen sisustustyylin kotiin? Inspiroidu tämän vuoden trendeistä ja upeista lattioista.