1-sauvainen, 2-sauvainen vai 3-sauvainen parketti?

1-sauvainen, 2-sauvainen vai 3-sauvainen parketti?

1-sauvainen, 2-sauvainen vai 3-sauvainen?

Puu on upea lattiamateriaali. Yksikään parkettilattia ei ole samannäköinen kuin toinen, koska puu on luonnonmateriaali, ja syykuvio ja sävyt vaihtelevat aina jonkin verran. Juuri siksi puulattia antaa huoneeseen upean luonnollisen ilmeen ja luo aivan omanlaisensa tunnelman. Valinnan varaa on paitsi puulajeissa, sävyissä ja pintakäsittelyissä myös sauvaisuuksissa. Voit valita 1-sauvaisen eli lankkuparketin tai 2- tai 3-sauvaisen parketin. Sauvaisuus vaikuttaa lattian ulkonäköön jonkin verran.

Kuinka valita sopiva lattia huoneeseen

Parketti asennetaan lauta laudalta, mutta sauvojen määrä jokaisessa parkettilaudassa on ratkaiseva huoneen ulkonäön ja tunnelman kannalta. Jos laitat uuden lattian suureen huoneeseen tai tilaan, antaa 1-sauvainen eli lankkuparketti rauhallisemman ilmeen. Pienempään huoneeseen voi sopia paremmin 3-sauvainen parketti, jolloin huone voi näyttää vähän suuremmalta. 

 


Mitä eri merkinnät tarkoittavat?

1-sauvainen/lankku

1-sauvaisessa sauvat ovat yhtä leveitä kuin itse parkettilauta, ja siksi sitä kutsutaan lankkuparketiksi. 

2-sauvainen

2-sauvaisessa parketissa on kaksi sauvaa jokaisessa laudassa. Lattian ilme on tyylikäs ja hieman rauhallisempi kuin 3-sauvaisen, mutta usein edullisempi kuin lankkuparketti. 2-sauvainen lattia sopii hyvin kaikkiin huoneisiin.

3-sauvainen

3-sauvaisessa parketissa jokaisessa parkettilaudassa on leveyssuunnassa 3-sauvaa eli sälettä, jotka asetellaan satunnanvaraisesti lautaan, jotta parketin ilme olisi elävän tasainen. Lajitelmasta riippuen sauvojen välistä värivaihtelua on joko paljon tai vähemmän.